Osobnosti o Mandelovi: Zemřel obhájce lidské důstojnosti a svobody

Washington/Paříž/Pretoria - Státníci z celého světa vyjadřují zármutek nad čtvrtečním úmrtím bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely a označují ho za významného bojovníka za svobodu. Americký prezident Barack Obama nechal svěsit vlajky na všech veřejných budovách v USA na půl žerdi. Před domem na johannesburském předměstí Houghton, kde Mandela ve čtvrtek večer zemřel, se v noci sešly stovky truchlících lidí. Jihoafrické televizní a rozhlasové stanice začaly vysílat jen smuteční hudbu. Tamní vlajky mají být staženy na půl žerdi až do dne Mandelova pohřbu. Legendární bojovník proti politice rasové segregace, apartheidu, zemřel po vleklých zdravotních problémech ve svých 95 letech.

Mezi prvními státníky, kteří se už ve čtvrtek vyjádřili k Mandelovu úmrtí, byl americký prezident Barack Obama. „Naše myšlenky a modlitby směřují k rodině Mandelových. Truchlí nad ztrátou muže, morálního giganta, který ztělesňoval důstojnost, odvahu a naději,“ řekl prezident.

Sám je dle svých slov jedním „z nesčetných milionů“ lidí, které Mandela ovlivnil. „A jako tolik lidí na celém světě si neumím úplně představit svůj vlastní život bez příkladu, kterým byl Nelson Mandela,“ řekl Obama. „Díky své zarputilé důstojnosti a neochvějné ochotě obětovat vlastní svobodu pro svobodu druhých přeměnil Jižní Afriku a vyvolal v nás všech pohnutí,“ řekl Obama v přímém televizním přenosu v Bílém domě.

Smrtí Mandely svět podle Obamy ztratil jednoho z nejvíce vlivných, odvážných a vysoce dobrotivých lidí. Mandelu označil za člověka, který převzal dějiny do svých rukou a obrátil „oblouk vesmírné morálky směrem k spravedlnosti“. Obama v létě JAR navštívil, ale už se s jihoafrickým národním hrdinou nemohl osobně setkat kvůli Nelsonově zdravotnímu stavu. Navštívil však káznici Robben Island, kde byl Mandela vězněn, a soukromě se setkal s jeho příbuznými.

Americký prezident Barack Obama po projevu k úmrtí Nelsona Mandely
Zdroj: ČTK / AP/Carolyn Kaster

Britský premiér David Cameron zesnulého politika označil za „hrdinu naší doby“ a „velké světlo“ naší doby. „Byl legendou za života a nyní i po smrti, je skutečným globálním hrdinou,“ řekl Cameron, jenž nechal stáhnout na půl žerdi britskou vlajku na svém sídle v Downing Street. „Rodiny po celé Británii budou truchlit společně s jeho rodinou a se všemi v Jižní Africe,“ dodal.

Britský princ William a jeho choť Kate se o úmrtí bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely dověděli na londýnské slavnostní projekci nejnovějšího filmu o životě bojovníka proti apartheidu. „Ta zpráva byla nesmírně smutná a tragická,“ řekl William na slavnostním uvedení životopisného filmu Mandela: Long Walk to Freedom. „Zrovna jsme si připomínali, jak mimořádným a inspirujícím mužem Nelson Mandela byl,“ dodal William po tradičním promítání v rámci akce Royal Film Performance, jejíž výtěžek je určen na podporu filmařům.

Na londýnské projekci filmu se o Mandelově smrti dověděla také jeho dcera Zindi, která ještě před začátkem galavečera na červeném koberci tvrdila, že jejímu otci se „daří dobře“, i když je „velmi slabý“.

Francouzský prezident Francois Hollande v Mandelovi viděl „skvělého bojovníka“ a také „ztělesnění jihoafrického národa, cement jeho jednoty a chloubu celé Afriky“. „Nelson Mandela psal dějiny. Dějiny Jihoafrické republiky, dějiny celého světa. Neúnavný bojovník proti apartheidu - zdolal ho svou odvahou, neústupností a vytrvalostí,“ řekl.

Šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius označil Mandelu za „charismatického giganta“ a „otce Jihoafrické republiky“. „S Nelsonem Mandelou odchází otec Jihoafrické republiky, pilíř boje za svobodu, která byla dobyta nazpět, a za usmíření,“ dodal ministr v komuniké.

„Zářný příklad Nelsona Mandely a jeho politický odkaz nenásilí a odmítnutí jakéhokoli rasismu zůstanou pro lidi na celém světě ještě dlouho inspirací,“ prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

S Nelsonem Mandelou odešla jedna z nejvýraznějších politických postav současnosti, uvedli dnes ráno ve společném prohlášení předseda Evropské komise José Barroso a prezident Evropské unie Herman Van Rompuy.„Nelson Mandela byl jednou z nejvýznamnějších politických osobností naší doby. Uctěme jeho památku společnou oddaností demokracii a toleranci,“ uvedl na Twitteru Herman Van Rompuy.

Šéfka evropské diplomatické služby Catherine Ashtonová ve svém vlastním prohlášení zdůraznila, že Mandela její generaci a celý svět inspiroval více než kdo jiný. „Ukázal lidem na všech kontinentech, že morální síla demokracie může překonat jalovou vůli tyranie. Pokaždé, když jsem jej potkala, jeho mírná síla a neuhasínající vášeň potvrzovaly mé přesvědčení, že demokraté, ať už jsou kdekoliv, mu dluží hodně a navždy,“ uvedla.

Po oznámení Mandelova úmrtí se v noci před jeho domem v Johannesburgu sešly stovky truchlících lidí. Mnozí tam přišli i se svými dětmi a třeba jen v županu, jen aby vzdali hold „otci národa“. Jihoafričané bez ohledu na barvu pleti či náboženské vyznání na ulici zpívali, tančili a zapalovali svíčky.

Na národního hrdinu se podle televizních vstupů vzpomínalo ještě dlouho po půlnoci. Vládnoucí strana Africký národní kongres (ANC), jejímž vůdcem Mandela byl, vyzvala Jihoafričany, aby nepodléhali zoufalství. Jihoafrické televizní a rozhlasové stanice začaly vysílat jen smuteční hudbu. Vlajky mají být staženy na půl žerdi až do pohřbu.

Podle Mandelovy strany Africký národní kongres (ANC) přišla JAR o „kolos, ztělesnění pokory, rovnosti, spravedlnosti, míru a naděje pro miliony“ lidí. „Žije dál v každém z vás a ve vašich domech, protože svůj život obětoval nám všem,“ uvedl ANC v prohlášení k Mandelově úmrtí. „Byl ztělesněním pokory, rovnosti, spravedlnosti svobody a naděje milionů lidí tady i v zahraničí,“ uvedl ANC.

Poslední bělošský jihoafrický prezident Frederik de Klerk, jenž společně s Mandelou v roce 1993 dostal Nobelovu cenu za mír, prohlásil, že jeho nástupce byl především „velkým sjednotitelem“. „Tento důraz na usmíření je jeho nejdůležitějším odkazem,“ řekl v rozhovoru se CNN de Klerk, jenž Mandelu v roce 1990 dostal z vězení, aby s ním pak jednal o ukončení apartheidu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že Mandela byl zdrojem inspirace pro zbytek světa. „Musíme se poučit z jeho moudrosti, odhodlání a usilovat o to, aby byl svět lepší,“ řekl Pan novinářům v ústředí OSN v New Yorku.

„Rád bych ocenil vytrvalost, s jakou Nelson Mandela bojoval za důstojnost všech lidí na světě. A za to, že se zasloužil o budování Jihoafrické republiky založené na nenásilí, smíru a pravdě. Doufám, že bude inspirací pro mnoho příštích generací,“ vzkázal přes svého mluvčího Federica Lombardiho papež František.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama v Nelsonu Mandelovi ztratil „drahého přítele“. V dopise zaslaném Mandelově rodině označil bývalého jihoafrického prezidenta za „člověka odvahy, zásad a nesporné integrity“. Dalajlama v dopise zveřejněném na jeho webu uvedl, že nejlepší poctou, jakou lze Mandelovi vyjádřit, je „maximálně přispívat k respektu vůči jednotě lidstva a zasazovat se o mír a usmíření, jak to činil on“.

„Srozuměl nás všechny s tím, že by nikdo neměl být trestán za barvu své kůže ani za okolnosti, do kterých se narodil. Taky nám ukázal, že dokážeme změnit svět,“ prohlásila barmská vůdkyně opozice Aun Schan Su Ťij.

Rada bezpečnosti OSN drží minutu ticha za zesnulého Nelsona Mandelu
Zdroj: Eskinder Debebe/ČTK / AP / OSN

Bývalý americký prezident Bill Clinton bojovníka proti apartheidu označil za „obhájce lidské důstojnosti a svobody, míru a usmíření“. „Všichni žijeme v lepším světě díky životu, který žil Madiba,“ prohlásil Clinton, přičemž Mandelu označil jeho kmenovým jménem.

George Bush starší a jeho žena Barbara oplakávají „jednoho z největších zastánců svobody, jakého jsme měli tu čest potkat“. „Jako prezident jsem s úžasem sledoval pozoruhodnou schopnost Nelsona Mandely odpouštět svým věznitelům po 26 letech nespravedlivého uvěznění, čímž dal nám všem působivý příklad vykoupení a milosti,“ prohlásil prezident USA z let 1989 až 1993. „Tento muž bude chybět, ale jeho zásluhy budou žít navždy,“ zdůraznil Bush mladší.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podtrhl, že Mandela se díky létům ve vězení stal příkladem pro svůj národ. „Zůstane v paměti jako otec nové Jižní Afriky a jako vynikající morální vůdce,“ řekl Netanjahu.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás uvedl, že Mandela je „symbolem osvobození od kolonialismu a okupace pro všechny lidi usilující o svobodu“. Abbás Mandelu označil za „nejodvážnějšího a nejdůležitějšího“ z lidí, kteří podporovali Palestince.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro vyhlásil ve své zemi třídenní státní smutek. „Devět měsíců od úmrtí našeho vůdce (Huga Cháveze) dnes zesnul další velikán lidstva,“ prohlásil socialistický vůdce.

Vzpomínají i herci, sportovci či hudebníci

Americký herec Morgan Freeman, jenž si Mandelu zahrál ve filmu Clinta Eastwooda Invictus: Neporažený z roku 2009, prohlásil, že svět „přišel o jednoho z opravdových velikánů 20. století“.

„Jaká čest, že jsem mohl ztvárnit Nelsona Mandelu, člověka, jenž se postavil osudu, dokázal bořit bariéry a před zraky celého světa bránil lidská práva,“ prohlásil britský herec Idris Elba, jenž ztvárnil roli Mandely ve filmové novince Mandela: Long Walk to Freedom.

Na Mandelu vzpomínají také například sportovní legendy tmavé pleti. „Byl jedním z mých hrdinů, mým přítelem, mým společníkem v boji za lidi a za mír ve světě,“ prohlásil slavný brazilský fotbalista Pelé. „Pokračujme v jeho díle,“ dodal.

Legendární americký boxerský šampion Muhammad Ali vyzdvihl Mandelu jako symbol odpuštění, jenž inspiroval ostatní v „usilování o zdánlivě neuskutečnitelné“. Mandela byl podle něj člověkem, jehož srdce a duše „se nedaly zastavit nebo oklestit rasovou a ekonomickou nespravedlností, kovovými mřížemi nebo přítěží nenávisti a pomsty“. „Naučil nás odpouštět ve velkém,“ uvedl v komuniké kdysi jeden z nejobávanějších boxerů, jenž se s Mandelou osobně setkal.

„Dnes jsme neztratili jen velkého muže, ztratili jsme také jednoho z velkých světových vůdců a bojovníků za rovnoprávnost,“ uvedl jamajský držitel světových rekordů ve sprintu Usain Bolt.

„Pozval nás k sobě domů a byl to jeden z nejinspirativnějších momentů v mém životě,“ vzpomíná také světová golfová jednička Tiger Woods.

„Nelson Mandela nám nakonec ukázal, jak spíš milovat než nenávidět, ne proto, že se nikdy nesklonil před zuřivostí nebo násilím, ale protože učil, že láska dokáže víc,“ prohlásil frontman irské skupiny U2 Bono, jenž se rovněž angažuje proti chudobě v afrických zemích.

Podle americké zpěvačky Arethy Franklinové byl na Mandelovi nejvýjimečnější způsob, jak se dokázal povznést nad své uvěznění a nad apartheid a nenávist, aby sjednotil zemi, což je podle ní „neuvěřitelný příklad lásky k lidem a odvahy“.

„Jeho smrt by měla znovu podnítit celosvětové úsilí o mír,“ vyzval americký písničkář Paul Simon.

Česká diplomacie: Mandela patřil k mimořádným osobnostem světových dějin 20. století

Prezident Miloš Zeman hledí na Mandelu jako na člověka, jemuž je nutné se poklonit s úctou. „S hlubokou úctou se skláníme před člověkem, který velkou část svého života prožil ve vězení v boji proti nespravedlivému režimu rozdělujícímu lidi nikoli podle jejich schopností, ale podle barvy jejich pleti,“ uvedl Zeman. Předseda ČSSD a možný premiér Bohuslav Sobotka řekl, že Mandela byl velmi statečný, houževnatý člověk, který se dožil splnění svého ideálu, což se v minulosti řadě lidí nepovedlo. Ministerstvo zahraničí vyjádřilo soustrast pozůstalým i všemu lidu JAR. „Nelson Mandela změnil Jihoafrickou republiku. Jeho životní osud odráží složitou cestu této velké země k demokracii a jeho odhodlání zůstane navždy inspirací pro všechny oddané ideálům svobody a demokracie,“ uvedl dosluhující ministr zahraničí Jan Kohout. Předseda sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09) sdělil, že Mandela byl opravdu velký, kromobyčejně odvážný muž, bojovník za svobodu a symbol smíření.

Vydáno pod