OSN: Chemické zbraně v Sýrii byly použity několikrát

New York - V rámci ozbrojeného konfliktu v Sýrii se chemické zbraně použily až pětkrát, s jistotou pak při útoku v Ghútě. Uvádí to konečná zpráva, kterou inspektoři OSN předali ve čtvrtek v New Yorku šéfovi OSN Pan Ki-munovi. Zároveň však neuvádí, kdo chemické zbraně použil. V pondělí se závěrem šetření inspektorů v Sýrii bude zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Zpráva konstatuje, že se chemické zbraně použily na pěti ze sedmi prověřovaných míst. Ve dvou případech chemické látky zasáhly pouze vojáky, v dalším také civilisty. Na čtyřech místech byl použit nervový plyn sarin, z toho jednou ve velkém množství.

Zpráva hovoří o důkazech a věrohodných informacích ohledně použití chemických zbraní při útoku 21. srpna v Ghútě u Damašku, což inspektoři uvedli již v září. Byl tam nasazen sarin a zahynulo několik set lidí. Sýrii kvůli tomu hrozil odvetný útok, jemuž se vyhnula tím, že přistoupila na zničení svého chemického arzenálu.

Inspektoři prověřovali sedm lokalit, z nichž bylo hlášeno nasazení chemických zbraní. Potvrdili to v Ghútě, v Chán al-Asalu u Aleppa, Džabáru, Sarákibu a Ašrafíja Sahnája jižně od Damašku, jak uvádí agentura Reuters. Podle výsledků šetření inspektorů, které vedl Švéd Ake Sellström, existují věrohodné důkazy o tom, že zde byly pravděpodobně nasazeny chemické zbraně, ale stále chybí dostatek informací o přesném sledu událostí při těchto útocích. Na místech hledali důkazy o raketových útocích, porovnávali vzorky odebrané zdravotníky a hovořili s oběťmi útoků a také s těmi, kdo je ošetřovali. Výsledek vyšetřování ovlivnil časový odstup od zkoumané události; první z útoků byl hlášen v březnu a poslední v srpnu.

Sýrii už dva a půl roku sužuje občanská válka. Opozice, zahraniční vlády i organizace bojující za lidská práva pravidelně obviňují režim prezidenta Bašára Asada, že bombarduje civilní cíle, masakry civilistů jsou ovšem připisovány i opozicl. Podle amerického ministerstva zahraničí je náplň syrských zápalných bomb srovnatelná s napalmem. Naposledy zahynuly desítky lidí například u povstaleckého města Al-Báb u Aleppa na severu země (více čtěte zde).

obrázek
Zdroj: ČT24

Chemické zbraně ze Sýrie zmizí do poloviny roku 2014, slibuje plán

Z použití chemických zbraní se vzájemně obviňují syrská vláda a opozice. Zprávy o jejich použití v konfliktu rozběhly široká diplomatická jednání, která v září završilo přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Rezoluce podobnou akci odsoudila, zakázala syrskému režimu vyrábět i skladovat chemické zbraně a nařídila Damašku spolupracovat při jejich likvidaci. Damašek následně poskytl seznam lokalit, kde zbraně skladuje a vyrábí.

Mezinárodní společenství nyní připravuje likvidaci syrského chemického arzenálu. Jednou z variant je i zničení části zbraní na moři, na lodi či plošině, pomocí hydrolýzy. Pravděpodobně by likvidace proběhla ve Středozemním moři. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v listopadu přijala plán zničení syrských chemických zbraní mimo Sýrii do poloviny roku 2014.

Chemické zbraně byly použity možná až pětkrát, zní z OSN (zdroj: ČT24)