SOUD V USA: Špehovací praktiky NSA jdou proti ústavě

Washington - Masivní shromažďování informací o telefonních hovorech v USA, které provádí Národní agentura pro bezpečnost (NSA), je zřejmě protiústavní. Uvedl to americký federální soudce Richard Leon. Podle něj tato praxe porušuje čtvrtý dodatek k ústavě zaručující právo nebýt vystaven přehnanému prohledávání. "Nedokážu si představit nevybíravější a svévolnější porušení práva, než je toto systematické sbírání a uchovávání osobních údajů prakticky o každém občanovi," napsal soudce ve svém verdiktu.

Podle informací, které někdejší technik Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a Ústřední zpravodajské služby (CIA) Edward Snowden v červnu vynesl na veřejnost, monitoruje NSA v rámci tajného sledovacího programu například záznamy o délce trvání hovorů nebo o telefonních číslech, mezi nimiž hovory probíhají.

Soudce Leon dal nyní za pravdu žalobě Larryho Klaymana a Charlese Strange. Prohlásil, že oba muži zřejmě budou moci prokázat, že zájmy jejich soukromí převažují nad zájmem vlády při shromažďování údajů o hovorech. Podle něj ministerstvo spravedlnosti také neprokázalo, že shromažďování tak zvaných metadat pomohlo při odvrácení teroristických útoků. Metadata nezachycují obsahy hovorů, ale kdy k nim došlo, vědí, jak dlouho trvaly a čísla účastníků.

Americká média uvedla, že soudce pozastavil platnost svého verdiktu do vyřízení odvolání, které prakticky jistě podá vláda.

NSA
Zdroj: imago stock&people/ČTK

Zvláštní americký soud dohlížející na tajné služby přitom v polovině září došel k jinému verdiktu: rozsáhlý sběr údajů o telefonátech milionů lidí je podle něj v souladu se zákonem.

  • Snowdenova odhalení pobouřila svět. Politici včetně prezidenta Baracka Obamy však činnost zpravodajců vesměs hájili jako prevenci hrozby teroristických útoků.
  • Třicetiletý počítačový expert Snowden získal dočasný azyl v Rusku. Spojené státy jej obvinily ze špionáže a snaží se dosáhnout jeho vydání.
Praktiky NSA jsou podle soudu v rozporu s ústavou (zdroj: ČT24)