Česká tramvaj vyjela do washingtonských ulic

Washington - Po půl století se do ulic Washingtonu vrátila tramvaj - zatím na nedokončenou čtyřkilometrovou trať ve východní části města. Současný vůz vyrobila ostravská firma Inekon, která teď připravuje několik dalších i pro Seattle. Po dokončení všech zkoušek na jaře by v americké metropoli měly jezdit celkem tři české vozy.

Tramvaj je věc v Česku naprosto běžná, ve Spojených státech stále ještě - nebo už zase - výjimečná. Z té washingtonské se stala atrakce, lidé si ji chodí fotit. Některé zaujala i z profesionálního hlediska. „Jednou z věcí, kterou dělám, je práce pro organizaci hájící práva invalidů, takže nás vždy zajímá, když dopravní podniky nakoupí nové prostředky,“ vysvětlil jeden z přihlížejících, právník Kenneth Shiotani.

Tramvajové trati dosud scházelo to nejdůležitější: tramvaj. Do Washingtonu dorazily tři soupravy už před čtyřmi lety. Termíny se posouvaly, a tak se do ulic dostala první z nich až teď. „Tramvaje jsou hotové, připravené pro provoz, zbývá doladit detaily ze strany zákazníka,“ potvrdil servisní technik Inekonu David Schiller. 

Další dvě soupravy z Ostravy čekají zatím tady na okraji Washingtonu, než se v příštích týdnech a měsících dostanou do ostrého provozu v centru města. Dělají se poslední zkoušky na cvičné trati, která by se jednou možná mohla stát součástí tramvajové sítě. 

Vozy připomínají ty, které jezdí v Olomouci nebo Ostravě, vzhledem i typickým zvonkem. V některých maličkostech se ale liší. „Sedadlo pro řidiče je tu větší než u nás, stejně tak pro cestující,“ dodal Schiller.

Tramvajová trať se v americké metropoli stále buduje. Ta původní na mnoha místech skončila pod asfaltem a koly autobusů. Jednou by měla měřit až 60 kilometrů. Washington ale čelí silné automobilové lobby a budovat koleje je drahé. Do úplného centra navíc troleje nesmí, protože by rušily výhled, a elektřina v zemi je drahá.

První česká tramvaj ve Washingtonu se vydala na testovací jízdu (zdroj: ČT24)