Vůdci Muslimského bratrstva přijdou o majetek

Káhira - Egyptská prozatímní vláda nařídila zabavit majetek 572 předáků Muslimského bratrstva a dalších islámských organizací, včetně svrženého prezidenta Muhammada Mursího. Jde o snahu režimu totálně zničit doposud vlivné hnutí, které se mu snaží vzdorovat zejména pouličními protesty.

Režim ustavený armádou už v minulých měsících mimo jiné zakázal činnost Muslimského bratrstva, dal obstavit majetek organizace a nakonec ji zařadil na seznam teroristických organizací. Jejím příznivcům vyhrožuje za účast na protirežimních demonstracích několikaletými tresty vězení. 

Režim vystupňuje na islamisty tlak před referendem o nové ústavě, které je plánované na polovinu ledna. Premiér Házim Bibláví vyzval Egypťany, aby zamířili k volebním urnám, protože prý jde o jejich „národní povinnost“. Vysoká účast je podle něj jedinou zárukou úspěšného hlasování. Odhlasování nové ústavy má být klíčovým krokem na cestě k předání moci civilní vládě. 

Násilí zmítá Egyptem od léta, kdy byl Mursí svržen. Nynější, fakticky vojenský režim se snaží potlačovat demonstrace Mursího přívrženců. A islamisté - a některé skupiny se hlásí k teroristické síti al-Káida - páchají atentáty na pořádkové síly.