Švýcaři odsouhlasili omezení přistěhovalectví

Bern - Švýcaři přijali v referendu těsnou většinou návrh místních nacionalistů na omezení přistěhovalectví. Podle konečných výsledků zveřejněných švýcarskou televizí se pro návrh vyslovilo 50,3 procenta účastníků hlasování. Opatření má platit i pro občany EU a má omezit i volný pohyb osob mezi Švýcarskem a zeměmi Unie. Švýcarsko sice není členem Unie, ale je součástí takzvaného schengenského prostoru.

Imigrační omezení si vyžádá změnu ústavy a bude stanovovat horní hranici počtu cizinců, kteří dostanou povolení k pobytu ve Švýcarsku. Konkrétní limity v referendu řešeny nebyly, protože se mají odvíjet od dané situace.

Švýcarská vláda v první reakci na výsledky referenda přislíbila, že začne na příslušné změně ústavy bezodkladně pracovat. Upozornila, že konkrétní kritéria pro zavedení omezení bude muset stanovit federální parlament.

  • Švýcarský systém kvót ovšem pro část obyvatel EU už dávno není novinkou. Rok co rok švýcarská vláda totiž prodlužuje kontroverzní kvóty na povolení k dlouhodobému pobytu pro občany z osmi novějších zemí EU včetně České republiky. Naposledy loni to bývalý český premiér Petr Nečas označil za diskriminační. 

Budou problémy, varují švýcarské firmy

Pro přijetí omezení hlasovali především voliči německy mluvících kantonů v centrální a východní části země, a to zhruba 50 až 60 procenty. Naopak francouzsky mluvící kantony na západě státu byly zpravidla z 60 procent proti.

Podle posledních průzkumů stoupenců opatření pro omezení přistěhovalectví přibývalo, jeho odpůrci měli ale do poslední chvíle navrch. Proti omezení se stavěl hlavně švýcarský průmysl a hospodářské svazy, které se obávají ztráty kvalifikovaných sil a vážných dopadů na ekonomiku.

Curych
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Švýcarsku každoročně přibyde 80 000 obyvatel

Hlasování prosadila nacionálně-konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP). Cizinci v současnosti tvoří necelou čtvrtinu z osmimilionové populace Švýcarska a SVP těží z rostoucích obav starousedlíků o své postavení. Podle SVP ve Švýcarsku každoročně přibývá více než 80 000 lidí ze zahraničí. „Každý rok tak vznikne nové město o velikosti Lucernu nebo St. Gallenu,“ upozorňovali nacionalisté už před referendem. Podle nich Švýcarsko tak velký příliv cizinců nemůže dlouhodobě zvládnout.

SVP se tak v hlasování podařilo překonat odpor ostatních vládních stran po více než třech letech neúspěchů. Naposledy totiž prosadila v referendu vyhošťování zahraničních zločinců v listopadu 2010. Bylo to zároveň její první vítězství v iniciativě, kterou vypracovala samostatně.

Také jako jediná vládní strana v roce 2009 podpořila návrh nezávislých organizací na zákaz výstavby muslimských minaretů ve Švýcarsku. V roce 2004 se naopak úspěšně postavila proti snaze usnadnit naturalizaci mladých cizinců stejně jako automatické občanství pro třetí generaci cizinců žijících ve Švýcarsku.

Švýcaři přijali návrh na omezení migrace (zdroj: ČT24)
Vydáno pod