Moskva poslala na Krym stovky vojáků, podle Kyjeva chce vyprovokovat konflikt

Kyjev – Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov obvinil Moskvu z otevřené agrese a ze snahy vyprovokovat Kyjev k ozbrojenému konfliktu. Reagoval tak na rostoucí napětí na Krymu, kam se letecky přesouvají ruští vojáci; do Simferopolu jich už údajně přiletěly dva tisíce. Kvůli přistávání velkého počtu ruských letadel a vrtulníků byl vzdušný prostor na Krymu uzavřen. Zástupce ukrajinského prezidenta na Krymu Serhij Kunicyn označil situaci na poloostrově za invazi ze strany Ruska. Hluboké znepokojení vyjádřil i americký prezident Barack Obama a varoval Rusko před vojenskou intervencí. Moskva nicméně ujišťuje, že akce jsou v souladu s platnými smlouvami s Ukrajinou.

„Osobně vyzývám prezidenta Putina, aby okamžitě zastavil vojenskou provokaci a stáhl se z Krymu. Je to čistá agrese proti Ukrajině,“ prohlásil Turčynov. Nynější ruskou akci přirovnal k vojenské intervenci v Gruzii v roce 2008. Vyjádřil jistotu, že Ukrajina udrží svou územní celistvost. „Ukrajina bude hájit svou nezávislost. Jakékoliv pokusy o anexi nebo invazi budou mít velmi vážné důsledky,“ zdůraznil na tiskové konferenci. Ukrajinské ozbrojené síly podle něj plní své povinnosti, ale nenechají se zatáhnout do ozbrojeného konfliktu, který by ohrozil civilní obyvatelstvo Krymu. Také ukrajinský velvyslanec při OSN Jurij Serhijev zdůraznil, že země je dost silná na to, aby se ubránila. Rusko na slova Turčynova zatím nereagovalo.

Na Krymu přistály dva tisíce ruských vojáků

Na vojenském letišti v Gvardejsku podle ukrajinských médií přistálo několik ruských letounů IL-76 s vojáky. Do Simferopolu míří ze Sevastopolu také konvoj deseti ruských obrněných vozidel. Ozbrojenci, kteří ráno pronikli na vojenské letiště Belbek v Sevastopolu, odpoledne obsazení objektu posílili. Na letišti je nyní kolem 400 mužů se zbraněmi, obsadili ranvej a provoz se zde zastavil. Podle některých zdrojů jde o proruské milice, podle jiných o ruské vojáky. Na ruské základně v Sevastopolu údajně dnes přistálo přes deset ruských vrtulníků. Uzavřeno je i letiště ve správním středisku Simferopol.

Ukrajinské ministersvo zahraničí večer oznámilo, že má informace o tom, že na sobotní ráno plánují neznámé „radikální síly“ operace proti ukrajinským jednotkám.

Hluboké znepokojení nad pohybem ruských jednotek na Krymu vyjádřil v projevu americký prezident Barack Obama. Jakékoliv narušení ukrajinské suverenity a vojenská intervence by podle něj byly hluboce destabilizující a měly by vážné následky. Podle amerických činitelů by Obama mohl vynechat chystaný summit G8 v Soči. Vlivný senátor John McCain označil Obamův pohled na prezidenta Putina za naivní, protože ruský prezident touží po obnově velkého Ruska.

Zástupce ukrajinského prezidenta na Krymu Serhij Kunicyn prohlásil, že na vojenské základně u Simferopolu už přistálo 13 ruských letadel a na palubě každého z nich bylo 150 vojáků. Situaci na Krymu označil za ruskou invazi. Jak uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas, podle některých informací na Krymu nefunguje mobilní síť a 80 procent obyvatel poloostrova má vypnutý internet. Vzdušný prostor na Krymu je uzavřen nejméně do sobotního večera. Večer oznámil svou rezignaci sevastopolský policejní šéf Vitalij Malikov.

SITUACE NA UKRAJINĚ NA WEBU ČT24:

  • Janukovyč: „Moci na Ukrajině se chopily fašistické síly“ ZDE
  • Švýcarsko zmrazilo Janukovyčovy účty, podezírá ho z praní peněz ZDE
  • Pazderka o Ukrajině ze všech stran: Není snadné být objektivní ZDE
  • V Sevastopolu prý ruské vrtulníky, ozbrojenci blokují krymská letiště ZDE
  • Manévry na západě Ruska: 80 bojových helikoptér ZDE
Ruské obrněné transportéry na krymských silnicích
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

USA vyzvaly Rusko, aby se stáhlo z Krymu

Spojené státy vyzvaly Rusko, aby se z Krymu stáhlo, a volají po naléhavé mezinárodní zprostředkovatelské misi. V New Yorku to oznámila velvyslankyně USA v OSN Samantha Powerová. Také mluvčí Bílého domu Jay Carney vyzval Rusko, aby respektovalo územní celistvost Ukrajiny, a varoval, že intervence by byla „vážnou chybou“.

S ruským prezidentem Vladimirem Putinem telefonovali prezident EU Herman Van Rompuy, německá kancléřka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron. Putin se s britským ministerským předsedou shodl, že „všechny země musí respektovat územní celistvost Ukrajiny“. „Je mimořádně důležité vyhnout se eskalaci násilí a co nejrychleji situaci normalizovat,“ uvedl Putin podle tiskové služby Kremlu.

Kvůli dění na Krymu si dnes telefonoval také šéf americké diplomacie John Kerry s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Ten prý ujistil, že Rusko se nijak nezapojilo do akcí porušujících svrchovanost Ukrajiny a nemá to ani v úmyslu. Kerry nicméně Lavrova upozornil, že je vzhledem k velkému napětí nutné dávat pozor, aby nikdo situaci dál nezhoršil.

Situací na Ukrajině se na mimořádných konzultacích zabývá Rada bezpečnosti OSN.

Ruské jednotky na Krymu
Zdroj: ČT24

Moskva tvrdí, že postupuje v souladu s platnými dohodami

Ukrajinské ministerstvo zahraničí předalo ruské straně oficiální stížnost kvůli narušení ukrajinského vzdušného prostoru a rozporu s uzavřenou dohodou o černomořské flotile na ukrajinském teritoriu. Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, že obeznámilo Kyjev s tím, že jednotky ze základny černomořské flotily v Sevastopolu vstoupily na Krym, aby zajistily ochranu flotily. Děje se tak prý v souladu s příslušnou dohodou z května roku 1997 o pohybu ruských jednotek na ukrajinském území. Také ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin zdůraznil, že Moskva postupuje v souladu s dohodami uzavřenými s Ukrajinou. Pohyby ruských jednotek po území Krymu nekomentoval.

Zakuklení ozbrojenci na krymských ulicích
Zdroj: ČT24

Zaorálek: Je to forma provokace

S prozatímním prezidentem Turčynovem se dnes v Kyjevě měl setkat český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který byl na Ukrajině na dvoudenní návštěvě v rámci mise takzvané visegrádské skupiny. Kvůli napjaté situaci v zemi se ale schůzka neuskutečnila. „Výskyt záhadných vojáků bez výložek je velice znepokojivý. Je to forma provokace. Je nebezpečné, aby se ta situace na Krymu dále vyhrocovala,“ komentoval dění v posledních hodinách na Krymu šéf české diplomacie.

Ukrajinský ministr zahraničí i premiér, se kterými během své cesty po Ukrajině mluvil, mu prý řekli, že se dnes snažili spojit se svými ruskými protějšky Sergejem Lavrovem a Dmitrijem Medvěděvem, ale nedovolali se jim. „Ruští partneři s nimi nebyli ochotni navázat kontakt. To jsou věci, které nás znepokojují,“ dodal Zaorálek. „My chceme Ukrajinu, která je celistvá a která nepřistoupí na žádné dělení,“ uzavřel.

Rusko se chystá vydávat na Krymu ruské pasy příslušníkům Berkutu

Krymský parlament ve čtvrtek vyhlásil referendum „o posílení autonomie“ Krymu, sesadil dosavadní krymskou vládu a schválil nový kabinet v čele s proruským aktivistou, který odmítá nový režim v Kyjevě a dál uznává za ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, sesazeného parlamentem.

Ruské ministerstvo zahraničí dnes dalo pokyn generálnímu konzulátu na Krymu, aby rychle připravil vydávání ruských pasů příslušníkům ukrajinské zvláštní policejní jednotky Berkut, která se v Kyjevě účastnila krvavých zásahů proti demonstrantům. Berkut se stal hlavní údernou silou při pokusu potlačit protivládní demonstrace na Ukrajině. Jeho příslušníci byli zachyceni na četných videozáznamech, jak střílejí z automatických zbraní nebo z odstřelovačských pušek po účastnících protestů.

Vydáno pod