Atentát nad Lockerbie: Nové důkazy ukazují na Írán

Londýn – Od teroristického útoku na Boeing-747 společnosti PanAm nad skotským Lockerbie uplynulo už víc než čtvrt století a katarská televize Al-Džazíra nyní v dokumentu tvrdí, že se vyšetřovatelé vydali špatným směrem. Podle ní nenese za atentát odpovědnost Libye, nýbrž Írán. Podle nové reportáže mělo jít o odvetu za sestřelení letounu společnosti Iran Air americkou armádou v Perském zálivu. Pří útoku nad Lockerbie zemřelo 270 lidí. Írán jakoukoli vinu odmítá.

Boeing se zřítil v roce 1988 na skotskou obec Lockerbie. Šlo o vůbec nejkrvavější teroristický útok v Evropě. Al-Džazíra nyní natočila reportáž, v níž s odvoláním na nové důkazy ujišťuje, že pumový atentát nařídil Írán. S pomocí íránských peněz ho měla provést syrská teroristická skupina. Dokumenty, jež Al-Džazíra získala, prý ověřili bezpečnostní i právní odborníci. Konkrétně měly být do atentátu zapojeny íránské tajné služby, Hizballáh a ozbrojená skupina Lidová fronta pro osvobození Palestiny - Hlavní velení.

Jednalo se prý o odvetu Teheránu za smrt 290 cestujících airbusu společnosti Iran Air. To sestřelila americká armáda v Perském zálivu pět měsíců předtím. Tvrdila, že si civilní letadlo spletla se stíhačkou. Al-Džazíra cituje bývalého příslušníka íránských tajných služeb, který už dříve prchl do Německa. „Írán se rozhodl pomstít co nejdříve. Rozhodnutí schválil celý íránský systém a potvrdil ho ajatolláh Chomejní,“ tvrdí Mesbahi. Cílem podle něj bylo kopírovat případ íránského airbusu - dosáhnout stejného počtu mrtvých.

V reportáži cituje Al-Džazíra taky bývalého agenta CIA Roberta Baera. „Víme, že šest dnů po sestřelení airbusu došlo k setkání v Bejrútu. Íránci šli za Lidovou frontou pro osvobození Palestiny - Hlavní velení a řekli: 'Dobře, vy víte, jak sundat letadla, jak dostat dolů pět civilních letadel,'“ konstatoval Baer.

Za viníka byla dosud považována Libye

Stopy západních vyšetřovatelů vedly krátce po teroristickém útoku do Libye, ale případ se nikdy nepodařilo zcela objasnit. Podle vyšetřování měl být útok libyjskou odpovědí na nálety amerického letectva na Tripolis a Benghází 15. dubna 1986, které byly provedeny kvůli libyjské podpoře mezinárodního terorismu a v odvetu za výbuch nálože na západoberlínské diskotéce, při kterých zahynulo 44 civilistů včetně adoptivní dcery libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Dodnes ale nebyl zveřejněn žádný důkaz, jestli Kaddáfí dal, nebo nedal osobně rozkaz k sestřelení amerického letadla. Před deseti lety sice vyplatil celkem 2,7 miliardy dolarů odškodného pozůstalým, od činu se ovšem distancoval.

Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČTK/AP/Ben Curtis

Libye zřejmě přiznala vinu jen kvůli zrušení sankcí 

Libye se díky přijetí zodpovědnosti za útok v roce 2003 vydala na cestu z mezinárodní izolace. Poté byly zrušeny sankce a USA se rozhodly obnovit se zemí diplomatické styky. Syn libyjského vůdce Kaddáfího Sajf Islám ale řekl, že Libye přijala odpovědnost za atentát právě jen kvůli zrušení sankcí.

Jediným odsouzeným za atentát na americké letadlo se stal Libyjec Abdal Basat Alí Muhammad Midžrahí, který zemřel v Libyi v květnu 2012. Muž odsouzený v roce 2001 k doživotí trpěl rakovinou prostaty a byl kvůli ní roku 2009 propuštěn z britského vězení do Libye. Až do konce ale trval na své nevině. Pro mnoho Libyjců je Midžrahí hrdina a obětní beránek, jehož Západ zneužil k ovládnutí Libye.

Abdal Basat Alí Midžrahí na cestě do Libye v roce 2009
Zdroj: Danny Lawson/ISIFA/EPA

Umíralo se ve vzduchu i na zemi

Nálož v Boeingu-747 společnosti PanAm nad Lockerbie explodovala ani ne hodinu poté, co stroj odstartoval z londýnského letiště Heathrow a zamířil do New Yorku. Zahynulo všech 259 cestujících z 21 zemí. Mezi mrtvými bylo 180 Američanů. Až do teroristických útoků v USA ze září 2001 zemřelo nejvíce občanů Spojených států právě při tomto útoku.

Trosky letadla dopadly na skotské město, kde vytvořily 47 metrů dlouhý kráter a zničily řadu domů. Na zemi přišlo o život dalších jedenáct osob. Rodiny obětí i nadále chtějí pravdu.

Kráter po spadlém letadle u Lockerbie
Zdroj: ČT24/ČTK/PA