V Rakousku zatkli jednoho z nejbohatších Ukrajinců

Vídeň - Ve Vídni vzali do vazby zadrženého ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaše. Dostat se z ní může jen na kauci v přepočtu 3,5 miliardy korun. Firtaše zatkli Rakušané na žádost americké FBI. Ta ho podezřívá z uplácení a zločinného spolčení. Spojené státy už oznámily, že požádají Rakousko o jeho vydání.

Firtaš čeká na další kroky justice ve vydávací vazbě. Zemský trestní soud ve Vídni na podnikatele v energetice vazbu uvalil kvůli obavám z jeho útěku. V případě, že jeden z nejbohatších Ukrajinců zaplatí stanovenou kauci, bude vazba opět zrušena, potvrdil soud. Firtaš už slíbil, že v takovém případě Rakousko neopustí.

Výše kauce byla údajně stanovena s ohledem na ekonomické možnosti obviněného a na závažnost trestného činu, z něhož je obviňován. Americká televize CNBC uvedla, že Firtašovo jmění dosahuje odhadem tří miliard dolarů (téměř 60 miliard korun).

Osmačtyřicetiletý podnikatel byl zadržen ve středu večer ve vídeňském sídle své firmy. Zatčení údajně nesouvisí se stávající krizí na Ukrajině. Řízení proti němu chce vést chicagský federální soud.

Oligarcha si vedl za vlády Janukovyče dobře 

Firtaš je jedním z nejbohatších lidí na Ukrajině. Díky těsným stykům s Ruskem a podnikání v plynárenském, chemickém, mediálním a bankovním sektoru měl v zemi značný vliv, zvlášť pak za nedávno svržené vlády Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyče.

Oligarcha také patří k hlavním investorům do energetického a chemického průmyslu ve střední a východní Evropě. FBI prý jeho aktivity vyšetřuje již od roku 2006.

Vydáno pod