Po černých skřínkách letu MH370 pátrají speciální lodě

Canberra - Válečná loď s detektorem černých skříněk vyplula z Austrálie, aby se zapojila do pátrání po havarovaném malajsijském letadle. „Na území zhruba o rozloze Polska se hledá krabice o velikosti mikrovlnné trouby,“ upozornil ale na to, že pátrání bude velice složité, publicista Martin Salajka. Jiná plavidla v sobotu v Indickém oceánu vytáhla z vody podezřelé objekty, které by mohly mít spojitost s letadlem, žádnou jistou stopu ale záchranáři ani více než tři týdny po zmizení stroje nemají.

Pátrání po letadle se zaměřuje na oblast vzdálenou skoro 2 000 kilometrů západně od Austrálie. Plavidlu australského námořnictva Ocean Shield zabere tři až čtyři dny, než se dostane na místo. Válečná loď sem má dopravit kromě detektoru leteckých černých skříněk také podvodního robota a další zařízení k akustické lokaci. „Vypadá to, že detektory jsou schopné najít černou skříňku do hloubky až 6 000 metrů,“ uvedl Salajka s tím, že situaci komplikuje kromě obrovské rozlohy oblasti, kde by se černé skřínky mohly nacházet, také zvrásněný povrch mořského dna.

„Nemohou to zařízení tahat přes celé to území, stále čekají, až se něco najde,“ upřesnil zpravodaj České televize v Perthu Tomáš Etzler. Černé skřínky mají životnost přibližně 30 dní, na jejich nalezení tak námořnictvu v tuto chvíli zbývá zhruba týden. Detektory budou pátrat po dvou černých skřínkách, z nichž jedna monitoruje průběh letu, zatímco druhá zaznamenává, co se odehrálo v pilotní kabině. Tato černá skřínka ovšem dokáže zaznamenat jen posledních asi dvacet hodin a nejspíš tak nebude pátracím týmům tak užitečná jako skřínka obsahující veškeré technické údaje o letu.

Pátrání je velice masivní, zúčastňuje se ho šest zemí. Jen dnes pátralo 10 letadel a 10 lodí. Nyní prohledávaná zóna leží blíž k pobřeží než oblast, kde se po letadle pátralo dříve, a také je tam klidnější počasí. Nachází se ale také nedaleko míst, kam mořské proudy zanášejí množství různých odpadků a dalšího materiálu, upozorňují odborníci. To pátrače při hledání značně rozptyluje. „Každý den nacházejí předměty, ty ale nesouvisí s letadlem. Zatím se nenašlo vůbec nic, co by s letadlem bylo spojeno,“ upřesnil Etzler.

„Stále více podezření ukazuje na hlavního pilota letadla,“ dodal Etzler s tím, že jde o neoficiální informace plynoucí jen z toho, že tak složité manévry by nebyl schopen nikdo z pasažérů provést.

Etzler: Každý den nacházejí předměty, ty ale nesouvisí s letadlem (zdroj: ČT24)

Do malajsijské metropole Kuala Lumpuru o víkendu dorazily skoro tři desítky příbuzných některých čínských cestujících ze ztraceného letadla. Od předsedy malajsijské vlády požadují omluvu za podle nich „zavádějící informace“ o letadle. Jen pár hodin po svém příjezdu uspořádali protest, na kterém drželi v ruce transparenty s nápisy jako Chceme důkazy, pravdu a důstojnost či Ukažte nám vraha, řekněte nám pravdu, vraťte nám naše příbuzné.

Negativních reakcí na kroky malajsijské vlády přibývá, do protestu se zapojily již i některé cestovní agentury a celebrity. Například čínská agentura eLong oznámila, že pozastavuje prodej letenek společnosti Malaysia Airlines do té doby, než budou příbuzní cestujících v osudném letu spokojeni s reakcí vlády v Kuala Lumpuru. Ozvala se i populární herečka Čang C'-i, hvězda filmu Tygr a drak i Gejša. Čínský státní tisk dnes vyzval obyvatele, aby na zmizení letadla společnosti Malaysia Airlines reagovali racionálně.

Příbuzní cestujících protestovali v Kuala Lumpuru
Zdroj: Wang Shen/ČTK

Letadlo letící 8. března z Kuala Lumpuru změnilo kurz a místo do Pekingu zamířilo na jih. Na palubě bylo 239 lidí a malajsijské úřady už vyloučily, že někdo z nich přežil. O příčině havárie se spekuluje. Nejčastěji se uvažuje o únosu či sabotáži, ale vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Poslední slova z kabiny zněla jinak

Poslední slova z komunikace mezi zmizelým boeingem a letovou věží v Malajsii byla „Dobrou noc, malajsijské tři sedm nula“ a ne „Dobře, dobrou noc“, jak se doposud uvádělo. Oznámil to malajsijský úřad pro civilní letectví. Nově zveřejněný záznam komunikace je podle Reuters mnohem více formální a standardní odhláška z letadla, které právě opouštělo malajsijský vzdušný prostor. O několik minut později byla komunikace odpojena.