Biskupa luxusu mají i v USA. Postavil si honosné sídlo z darovaných peněz

Atlanta – Věřící v americké Atlantě se vzbouřili, když vyšlo najevo, že si tamní římsko-katolický arcibiskup nechal postavit luxusní vilu za víc než dva miliony dolarů. Peníze navíc nebyly z jeho kapsy – pocházely z dědictví, které diecézi odkázala slavná rodina.

Horizont 24: Biskup si postavil sídlo z peněz na charitu (zdroj: ČT24)

Arcibiskup na svém bydlení vskutku nešetřil. Honosné sídlo stojí uprostřed zahrady v jedné z nejdražších čtvrtí Atlanty. Uvnitř jsou komnaty o celkové rozloze 600 metrů čtverečních. Dům vyšel na víc než dva miliony dolarů, v přepočtu skoro 44 milionů korun.

Sotva se v lednu nastěhoval, hned na jeho hlavu padala kritika ze všech stran. Tlak věřících z jeho vlastní diecéze ho donutil rezidenci prodat. „Zklamal jsem sám sebe. Nechci už udělat takové chyby. Hlavně tu, že jsem nenaslouchal svým věřícím,“ tvrdí Wilton D. Gregory.

Luxusní vilu si nechal postavit z peněz, které církvi daroval příbuzný Margaret Mitchellové, autorky bestselleru o americké občanské válce Jih proti Severu, který proslavil i stejnojmenný film. Rodinný majetek v hodnotě 15 milionů dolarů měla farnost použít k náboženským a charitativním účelům.

„Někteří možná říkají, že bychom měli dát všechno na charitu. Ale tak to Joe Mitchell neřekl. Řekl, že je to na katedrálu, farnost, charitu i na potřeby arcidiecéze,“ brání se arcibiskup Gregory.

Atlantský arcibiskup Wilton D. Gregory
Zdroj: ČT24

Sedm a půl milionu sice dostala katedrála, další miliony mu ale uvízly za nehty. Investoval je nejen do nové vily, ale za další dva miliony dolarů odprodal farnosti i svůj dům. V době krize, kdy jeho věřící počítají každou korunu a kdy nový papež František káže život v pokoře a chudobě.

Nedávno za rozmařilost poslal na čas do vyhnanství i církevního hodnostáře z německého Limburku – ten si nechal přestavět svůj palác za 31 milionů eur. Média mu proto přišila přezdívku biskup luxusu.