Syřanka přišla o humanitární pomoc, ze zoufalství se chtěla upálit

Ammán - Jednu oběť a přes dvacet zraněných mají nepokoje v táboře syrských běženců v Jordánsku. Dav se střetl s policií potom, co jeden z jejích mužů zřejmě autem porazil dítě. Na neutěšenou situaci uprchlíků upozornil i zoufalý čin Syřanky v Libanonu. Když ji vyškrtli ze seznamu pro humanitární pomoc, pokusila se upálit.

Mariam prchla s rodinou z Homsu do bezpečí Libanonu. Po dvou letech v cizí zemi se před úřadem OSN polila benzínem a zapálila. „Vybrala jsem si smrt, než abych sledovala, jak mi umírají děti,“ vysvětluje žena ukrytá pod obvazy svůj zoufalý čin.

Tři z jejích čtyř dětí mají nemoc krve. Kvůli ní musí dostávat speciální stravu, na kterou ale nemají peníze. Úřad je navíc před půl rokem vyškrtl ze seznamu pro pomoc. „Chodila jsem tam znovu a znovu. Říkala jsem jim, že se spletli,“ líčí Mariam.

„Nemáme dost zdrojů, právě teď jsou naše žádosti o financování pokryté jen ze 14 procent,“ vysvětluje regionální ředitelka UNHCR v Libanonu.

Mariam obrátila beznaděj proti sobě. Udělala to pro své děti, které za ní teď do nemocnice ani nechodí. Ona sama nechce, aby ji v takovém stavu viděly.

Syrská uprchlice se pokusila ze zoufalství upálit (zdroj: ČT24)

Do Libanonu přichází denně dva a půl tisíce Syřanů. Tento týden padla dřív nemyslitelná hranice: do čtyřmilionové země dorazil miliontý uprchlík. „V Sýrii lidi putují z místa na místo, a když dojdou do Libanonu, zjistí, že je to velmi tvrdé,“ dokládá jeden z běženců. Ze Sýrie už prchly miliony lidí; 2,5 milionu z nich jsou registrováni při OSN.

Situace eskaluje i v Jordánsku

V jordánském táboře Zaatarí, ve kterém žije na 70 000 lidí, se neúnosná situace vyhrocuje. Při střetu s policisty přišel o život nejméně jeden uprchlík.

V sobotu tam rozlícený dav začal házet kamení na sídlo vedení tábora a nakonec ho zapálil. Chystal se také zaútočit na policejní kancelář. Podle jordánských úřadů muselo být 22 členů pořádkového oddílu hospitalizováno se zraněním. Bezprostřední příčinou konfliktu byl incident, při němž jordánský policista autem přejel čtyřleté dítě uprchlíků a vážně ho zranil. Policie musela použít k rozehnání davu slzný plyn.

Syrští uprchlíci v Libanonu
Zdroj: Bilal Hussein/ČTK/AP