Povstalci drží v Luhansku desítky rukojmích

Luhansk – Proruští povstalci ve východoukrajinském Luhansku zaminovali okupovanou centrálu tajné služby SBU a drží v ní desítky lidí jako rukojmí. Ukrajinská zásahová jednotka se vzbouřenci vyjednává a žádá je, aby objekt opustili. Radikálové mají údajně desítky střelných zbraní a výbušniny. Situace na jihovýchodě Ukrajiny je značně napjatá. Včera vyhlásili proruští separatisté v Doněcku a v Charkově samozvané republiky. Rusko požádali o vojenskou pomoc.

SOUHRN DNE: KRIZE NA JIHOVÝCHODĚ UKRAJINY

  • Ukrajinské pořádkové síly opět ovládly sídlo oblastní správy v Charkově. Zatkly zhruba 70 proruských separatistů. Ukrajinský parlament zároveň zpřísnil tresty za protistátní zločiny.
  • V Doněcku a Luhansku se proruští radikálové nevzdávají. Povstalci v Luhansku zaminovali okupovanou centrálu tajné služby SBU a desítky lidí si vzali jako rukojmí.
  • Ruské ministerstvo zahraničí varovalo Kyjev před vojenskými operacemi na jihu a východě země, které by mohly rozpoutat občanskou válku na Ukrajině.
  • Generální tajemník NATO vybídl Moskvu ke stažení desítek tisíc vojáků, které shromáždila u hranic s Ukrajinou. Varoval Rusko před intervencí.
  • USA posilují svou flotilu v Černém moři, do oblasti míří raketový křižník Donald Cook, na jehož palubě jsou dálkově řízené balistické střely.
  • Evropská unie chce vytvořit speciální podpůrnou skupinu, která by Ukrajině pomohla stabilizovat křehkou ekonomiku a vyřešit politickou krizi.

V Doněcku a Luhansku, dalších dvou východoukrajinských ohniscích separatistických nepokojů, se proruští radikálové nevzdávají. Separatisté se v místní úřadovně SBU v Luhansku zmocnili zbraní v noci na pondělí. Uvnitř budovy je podle listu Ukrajinska pravda kolem 200 lidí, mezi nimi podle agentury Unian asi patnáct ruských ozbrojenců.

Radikálové se připravují na policejní útok

Zpravodajům přítomným na místě příslušníci okupačního komanda sdělili, že žádná rukojmí nedrží a miny nikde nekladou. „Nemáme nic takového zapotřebí, svých cílů dosáhneme jinak,“ řekl jeden z povstalců agentuře AP. Obránci okupovaného objektu očekávají policejní útok dnes večer. Jako živý štít stojí před budovou řetěz luhanských žen s ikonami v rukou. K barikádám přivážejí nákladní auta písek, který dobrovolníci plní do pytlů.

V přilehlých ulicích se rozléhají výzvy z tlampačů, aby se „luhanští muži neschovávali za zády statečných žen“. Obrázek doplňuje spěšně vybudovaná polní kuchyně. Policie údajně povstalcům slibuje beztrestnost, pokud objekt opustí.

Vůdci vzbouřenců v Luhansku oznámili, že chystají svolání vlastního parlamentu „Luhanské republiky“, který v oblasti převezme veškerou moc. V prohlášení navrhli kyjevské vládě tříbodové východisko z krize. Ruskojazyčný Luhansk žádá amnestii pro zadržené proruské radikály, uspořádání celostátního referenda o vyhlášení ruštiny druhým státním jazykem a dalšího referenda, v němž by se občané vyslovili k federativnímu uspořádání „se zárukami zachování územní celistvosti“.

Separatisté z „Doněcké republiky“, kteří se zabarikádovali v sídle místního gubernátora, vypověděli poslušnost kyjevské vládě, poslali do výslužby gubernátora Serhije Tarutu a stanovili datum referenda o odtržení Doněcké oblasti, které má proběhnout 11. května. Na náměstí v Doněcku začali demonstranti sestavovat „dočasnou lidovou vládu“, která má republiku řídit. I v Doněcku rostou barikády složené z pneumatik, automobilových nárazníků, dlažebních kostek a ostnatého drátu. Zábrany mají ochránit okupované sídlo gubernátora před očekávaným zásahem těžkooděnců.

Ukrajinské pořádkové síly dnes opět ovládly sídlo oblastní správy v Charkově, kde zatkly okolo 70 proruských separatistů. Úřad vyčistila od separatistů speciální jednotka Jaguar z centrální Ukrajiny, a to bez obětí na životech.

Kvůli vření na východě země Kyjev posílil ostrahu hranic a rovněž vyslal policejní posily z dalších regionů do Charkovské, Doněcké a Luhanské oblasti.

Kerry: Za vzpourami stojí ruští agenti, Moskva to popírá

Kyjev i Spojené státy viní z podněcování nepokojů na východě Ukrajiny Moskvu. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho je jasné, že za vzpourami proruských radikálů vyvolanými v posledních 24 hodinách stojí ruští agenti. Nasazení placených provokatérů je podle ministra nezákonným pokusem o destabilizaci Ukrajiny.

Rusko nasazení jakýchkoli svých agentů na východě Ukrajiny popírá. Ruské ministerstvo zahraničí dnes naopak obvinilo americké agenty ze soukromé vojenské organizace Greystone, že míří na východ Ukrajiny, aby potlačili oprávněné požadavky ruskojazyčných obyvatel. Ukrajinské úřady vývody ruského ministerstva zahraničí označily za absurdní výmysl.

USA poslaly do Černého moře raketový křižník, EU formuje podpůrnou skupinu

Do Černého moře mezitím míří další americké bojové plavidlo. V příštích dnech má k bulharským břehům dorazit raketový křižník Donald Cook, na jehož palubě jsou dálkově řízené balistické střely. Loď se má připojit k raketovému torpédoborci Truxtun, který už v oblasti operuje delší dobu.

Evropská unie chce vytvořit speciální podpůrnou skupinu, která by Ukrajině pomohla stabilizovat křehkou ekonomiku a vyřešit politickou krizi. V čele skupiny zřejmě stane český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Skupina by měla dát dohromady několik desítek evropských expertů, kteří by Kyjevu pomohli vypracovat priority pro příští období.

V Rusku posiluje nacionalismus

Invaze na Krym a rozpoutání nacionalistických vášní na východě Ukrajiny posílilo v Rusku volání po vládě silné ruky. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění nezávislé společnosti Levada. Zatímco loni považovalo soustředění prakticky veškeré státní moci v rukou Vladimira Putina za prospěšné 49 procent Rusů, nyní je jich 63 procent.