Stropnický v Bratislavě: Nadešel čas splnit sliby a začít spolupracovat

Bratislava - Omezené rozpočty armád Česka a Slovenska nutí oba státy ke spolupráci ve vojenské oblasti. Jednoznačně se na tom dnes na schůzce v Bratislavě shodl český ministr obrany Martin Stropnický se svým slovenským protějškem Martinen Glváčem. „Určitě jste slyšeli hodně ministrů mluvit o tom, jak Slovensko bude s Českou republikou spolupracovat. Vlastně nikdy se to nijak nerozvinulo. Teď je reálná šance, že můžeme v celé řadě kroků postupovat společně,“ řekl Stropnický. Cílem podle něj je, aby se omezené rozpočty utratily nejefektivnějším způsobem.

Projekty armád obou zemí by se měly zabývat vlády ČR a Slovenska na společném zasedání, které se uskuteční koncem dubna na Slovensku.

Podle Stropnického připadá v úvahu například sdílení zbraňových systémů, společné plánování nebo podpora vojenského průmyslu v zemích bývalé federace.

„Napjaté rozpočty, ať již ministerstev obrany a české a slovenské armády, nás nutí, abychom dělali společné kroky,“ doplnil Glváč, podle kterého v úvahu připadá například spolupráce v oblasti letectví. Tři české a dvě slovenské firmy se letos dohodly na spolupráci na projektu nového radaru, který by v ČR i na Slovensku mohl nahradit zastaralá zařízení ruské výroby.

Česko i Slovensko coby členské státy Severoatlantické aliance nesplňují požadavek NATO, aby na armádu vydávaly ročně dvě procenta výkonu své ekonomiky. Ke zvýšení výdajů na armádu vyzval českou vládu ve čtvrtek v Praze generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. (více o návštěvě Rasmussena v Česku čtěte zde)

„Doporučené číslo dvě procenta (HDP) jsou opravdu hodně daleko, my jsme na 1,07 (procenta). To je dlouhodobě neudržitelné,“ poznamenal Stropnický. Dodal, že v rámci kolektivní obrany NATO musí každá členská země mít vůli nesnižovat rozpočet na armádu. „Není to jen náš problém, země, které plní dvě procenta, jsou čtyři,“ poznamenal český ministr.

Spolupráce ve vojenské oblasti má být jedním z bodů společného zasedání vlád ČR a Slovenska, které se uskuteční 24. dubna na Slovensku.