V Tripolisu unesli jordánského velvyslance

Tripolis - Maskovaní muži v libyjském Tripolisu unesli jordánského velvyslance Faváze Itana. Drží ho jako rukojmí a výměnou za jeho svobodu požadují propuštění propuštění jednoho Libyjce vězněného v Jordánsku za přípravu atentátu.

Podle jordánských diplomatických zdrojů byl ambasador Faváz Itan přepaden, když vyjížděl z rezidence. Útočníci prý k rezidenci přijeli ve dvou civilních automobilech. Následně začali střílet na řidiče, který byl zraněn, ale přežil. V přepadeném vozidle zůstal po útoku velvyslancův mobilní telefon, na který únosci poté zavolali úřadům a vznesli svůj požadavek.

Člen libyjského vyšetřovacího týmu upřesnil, že útočníci usilují o propuštění radikálního islamisty Muhammada Darsího, který byl v roce 2007 odsouzen na doživotí za spiknutí s cílem vyhodit do povětří hlavní jordánské letiště.

Dohoda s únosci by ale byla nebezpečným precedentem pro Jordánsko, které patří k hlavním spojencům Spojených států v boji proti al-Káidě. V jordánských žalářích je několik dalších významných přívrženců al-Káidy a dohoda kolem Darsího by je podle expertů mohla inspirovat k podobného kroku.

Libye se potýká s násilím a nestabilitou od revolučního roku 2011. Milice, které se podílely na svržení režimu Muammara Kaddáfího, totiž zůstávají ozbrojeny a kontrolují části státu. V lednu ozbrojenci unesli v Libyi pět egyptských diplomatů a vyměnili je za zatčeného vůdce jedné z povstaleckých skupin.

Libyjského premiéra vyděsil útok, raději odstoupil

Úřadující premiér Abdalláh Sání navíc oznámil před pár dny rezignaci kvůli ozbrojenému útoku ve své rezidenci. V té době tam měl být se svou rodinou. „Abdalláh Sání neprezentuje svou rezignaci na účast v současné vládě, ale odmítl zodpovědnost na sestavení nového kabinetu. Bude pokračovat ve své práci, dokud kongres nejmenuje nového premiéra,“ oznámil Sáního mluvčí.