Další hřebík do rakve legendy: Ve Francii zavřou továrnu na Gauloises

Londýn – Další hřebík do rakve francouzské kuřácké legendy zasadila britská tabáková společnost Imperial Tobacco. Hodlá zavřít největší továrnu na výrobu cigaret Gauloises ve francouzském Nantes. Úsporným opatřením v souvislosti s klesajícím prodejem v Evropě padne za oběť i jeden závod na výrobu cigaret v Británii.

Pro Francii je zpráva velkou ranou, protože kultovní značka Gauloises je pro zemi galského kohouta stejně charakteristická, jako třeba bageta, Eiffelovka nebo baret. Na trhu se objevila v roce 1910 a až do 70. let byla nejoblíbenější značkou cigaret ve Francii. Mezi světovými válkami bylo kouření „goloázek“ považováno bezmála za vlastenecký čin a spojovalo se především s francouzskými vojáky v zákopech a s odbojáři během vichystického režimu. Tyto kultovní, krátké, tlusté cigarety bez filtru, jejichž krabičku zdobí okřídlená galská přilba, kouřili třeba Pablo Picasso, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Jim Morrison, John Lennon nebo Jean-Paul Belmondo.

V roce 2005 se ve Francii přestaly vyrábět původní cigarety s černým tabákem a jejich výroba byla přesunuta do Španělska. V závodě v Nantes se nyní vyráběla již jen světlá verze originálu, Gauloises Blondes. V roce 2008 značku koupila britská Imperial Tobacco.

Rozhodnutí o zavření továren je součástí širšího úsporného plánu, který má pomoci snížit náklady firmy Imperial Tobacco od září 2018 v přepočtu o deset miliard korun. Firma uvedla, že k úsporám ji nutí tvrdé ekonomické podmínky, vyšší regulace a daně a růst nelegálního obchodu s tabákem. Důvodem je také pokles prodeje v Evropě.

Kromě Francie firma zavře také závod v britském Nottinghamu a místní distribuční centrum. Úplné uzavření závodů bude trvat dva roky a výroba bude přesunuta do dalších evropských továren firmy. V Nottinghamu nyní pracuje 540 lidí. Závod by měl letos vyrobit 17 miliard cigaret, což je 47 procent jeho kapacity. Ve Francii pracuje 327 lidí a vyrobí se zde ročně 12,2 miliardy cigaret. Kapacita závodu je nyní využita ze 43 procent. Celkem zanikne na 900 pracovních míst. Imperial Tobacco rovněž zvažuje, že zavře výzkumné a vývojové centrum ve Francii a uskuteční restrukturalizaci oddělení prodeje a podpory v Paříži. To by mělo dopad na 120 pracovních míst, nově by však mohlo vzniknout 80 pracovních míst.