Problém na trase Bostonského maratonu, evakuovány stovky lidí

Boston - Stovky lidí evakuovala v úterý večer policie v Bostonu kvůli nálezu dvou podezřelých batohů nedaleko místa loňského pumového atentátu na účastníky maratonu, při němž zahynuli tři lidé a 264 utrpělo zranění. K batohům byli přivoláni experti na likvidaci bomb, kteří zavazadla preventivně vyhodili do povětří. Batohy ale zřejmě nic nebezpečného neobsahovaly.

Evakuovaná oblast se nachází poblíž cíle Bostonského maratonu, kde 15. dubna 2013 vybuchly dvě nálože v tlakových hrncích, jež podle vyšetřovatelů vyrobili bratři Tamerlan a Džochar Carnajevové pocházející z Čečenska.

„Bostonská policie přivolala experty na likvidaci bomb, kteří provedli kontrolovanou explozi,“ sdělil mluvčí policie David Estrada. Podle Estrady policie rovněž zatkla majitele batohů a obvinila ho z vlastnictví napodobeniny výbušného zařízení a rušení klidu a veřejného pořádku. V jednom z batohů byl vařič rýže, uvedla policie.

Jeden ze svědků agentuře AFP sdělil, že na místě viděl muže mezi 20 a 30 lety v černém oblečení s batohem na zádech. Na policisty prý křičel, že je univerzitní student umění.

K incidentu došlo krátce poté, co si v úterý Boston připomněl tragické události z loňského roku. Město uctilo oběti minutou ticha a na vzpomínkové akci vystoupil viceprezident Joe Biden.