Luhanští policisté se dohodli se separatisty: Své velitelství jim přenechají

Kyjev - Obklíčení policisté v Luhansku se dohodli s proruskými separatisty, že složí zbraně a vyklidí své velitelství výměnou za odvoz do bezpečí pod ochranou bývalých příslušníků rozpuštěné policejní jednotky Berkut. Rebelové tak oblastní město zcela ovládli - během dneška obsadili i sídla oblastní správy, prokuratury a televize. Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov kritizoval „netečnost“, „nemohoucnost“ a občas i „zradu“ pořádkových sil na východě země.

Turčynov současně apeloval, aby po výměně místních náčelníků SBU následovala čistka i mezi policejními veliteli. „Takzvaní strážci zákona, kteří zradili Ukrajinu a začali spolupracovat s teroristy, se zodpoví před soudem,“ varoval Turčynov. Vybídl k náboru dobrovolníků, kteří by vystřídali váhající policisty.

Kontrolu nad Luhanskem převzali separatisté

V Luhansku dnes stovky proruských demonstrantů nejprve vzaly útokem sídlo oblastní správy, aniž by policie kladla separatistům odpor. Ozbrojenci později ovládli také sídlo prokuratury a televize. Od 6. dubna je v rukou separatistů i místní pobočka ukrajinské tajné služby SBU. 

„K sídlu prokuratury přišlo asi 700 lidí. Vrhali do oken kameny, vyrazili dveře a během deseti minut pronikli do budovy. Strhli ukrajinskou vlajku a spálili ji. Policisté na místě nebyli, pracovníci prokuratury uprchli hned na začátku útoku,“ vylíčila agentura Interfax.

Střet separatistů a policie v Luhansku
Zdroj: ČT24

U policejního velitelství se později sešly asi tři tisícovky proruských demonstrantů, včetně padesátky ozbrojenců v maskovacích uniformách, neprůstřelných vestách, přilbách a s automatickými zbraněmi. Kapitulaci policejní posádky předcházelo házení zápalných lahví na velitelství, odkud se policisté bránili slzným plynem a ohlušujícími granáty. Následovala i krátká přestřelka. Zprávy o případných zraněných nejsou k dispozici. Na budově policejního velitelství zavlála ruská vlajka. 

Ještě dříve separatisté ovládli sídlo oblastní správy. Na střeše vztyčili ruskou vlajku a přinejmenším část policistů přešla na stranu radikálů; ostatní prý směli budovu opustit za podmínky, že složí zbraně. Před budovou se mezitím sešly asi dvě tisícovky lidí s ruskými vlajkami, obušky a baseballovými pálkami, kteří skandovali „Rusko!“ a „Donbas!“, jak se říká Doněcké pánvi. Na místě začrali budovat barikády z pytlů s pískem.

Bez komentáře: Separatisté obsazují budovy v Luhansku (zdroj: ČT24)
  • V neděli večer vyhlásili proruští radikálové v Luhansku po vzoru sousední Doněcké oblasti „lidovou republiku“. Chtějí zde 11. května uspořádat referendum, v němž mají místní obyvatelé odpovědět na otázku, zda „souhlasí se státní samostatností Luhanské lidové republiky“.
  • Svrchovaná a nezávislá republika byla podle vzbouřenců vyhlášena s okamžitou platností a referendum má vznik nového státního útvaru prý jen potvrdit. Vůdci rebelů také přijali prohlášení, podle něhož požádají Rusko o vyslání „mírových sil“ v případě, že bezpečnostní složky věrné kyjevské vládě proti povstalcům zakročí. 

Stav postřeleného starosty Charkova je stabilizovaný, léčí ho v Izraeli

Včera postřelený starosta Charkova Gennadij Kernes absolvoval složitou několikahodinovou operaci v doněcké nemocnici. „V noci byl převezen izraelskými lékaři do Izraele na specializovanou kliniku. Jeho stav je označován za velmi vážný, nicméně byl prý převozu schopen,“ dodal Karas. V izraelské nemocnici mu lékaři vyndali ze zad kulku. Jeho stav je nyní stabilizovaný.

„Ukrajinsko-ruský dialog se možná dostává do nové fáze. Když nezabrala fáze utlačování a dezinformací, tak se začalo střílet. Začíná se mluvit o tom, kdo bude po starostovi Charkova další. Ti, kdo to připravovali, svého cíle dosáhli,“ míní Oksana Pelenská, redaktorka Rádia Svobodná Evropa - Rádio Svoboda. Ukrajinská tajná služba tvrdí, že incident byl předem připraven těmi, kdo stojí za nepokoji na východní Ukrajině.