Násilí není řešení. Napravený vrah učí malé Palestince hebrejsky

Ramalláh – Po krachu mírových jednání mezi Izraelem a Palestinou vycházejí na světlo informace z jejich pozadí – Američané podle všeho slibovali každé ze stran něco jiného. Aspoň pokud jde o uvězněné palestinské teroristy. I v téhle konfliktní otázce se ale dá najít drobná naděje, jak zjistil blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Palestinské oslavy propuštěných vězňů a hněv rodin jejich izraelských obětí jsou nakonec jediným výsledkem jednání. Část z celkem 78 mužů ani po dvaceti letech za mřížemi nelituje vražd Izraelců. Existují ale i výjimky.

Esmat Mansúr společně se třemi kumpány zavraždil židovského osadníka. „Chtěli jsme ho unést a vystrašit všechny. Pak se to ale zvrtlo. Neplánovali jsme ho zabít,“ lituje dnes Mansúr.

Během dvaceti let za mřížemi se naučil dokonale hebrejsky a zvou znalost dnes uplatňuje při výuce malých Palestinců. „Učí opravdu dobře, hodně jsem se toho od něj naučila,“ chválí Mansúra jedna z žákyň.

Mansúr ani ve vězení boj za samostatnou Palestinu nevzdal. Zcela ale odvrhl násilí. V pokřivené realitě, kde se vrah stává hrdinou, učí děti, že vedle Izraelců stráví celý život. A že by jim tedy měly porozumět. „Snažím se jim vysvětlit, že násilí není řešení. Že bojovat se dá i mírumilovně,“ upozorňuje.

Napravený palestinský vrah vyučuje hebrejštinu (zdroj: ČT24)

Novopečený učitel hebrejštiny také z 50 000 dolarů, které jako propuštěný vězeň dostal od palestinských úřadů, založil malou firmu. S přáteli v ní do arabštiny překládá články z izraelských novin. Pro sblížení dvou sousedících národů, které o sobě ale vědí jen velmi málo.

Esmat Mansúr a dalších 77 mužů budou nejspíš na dlouhou dobu poslední skupinou propuštěných Palestinců pykajících za politické vraždy. Po krachu mírových rozhovorů bude pro další takový krok chybět politická vůle.