V USA se objevil první případ nákazy nebezpečným virem MERS

Washington – Ve Spojených státech zaznamenali první případ nákazy smrtícím koronavirem MERS. Onemocnění se potvrdilo u zdravotníka, který nedávno cestoval do Saúdské Arábie, odkud pochází většina nakažených i obětí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Pacient cestoval 24. dubna z Rijádu do Londýna, kde na letišti Heathrow přestoupil na let do USA. Z Chicaga jel poté autobusem do blíže neurčeného města ve státě Indiana. O tři dny později začal mít muž dýchací problémy, horečku a kašel. Na pohotovosti, kam se odebral, mu vzhledem k jeho nedávnému pobytu udělali i testy na MERS a v pátek byla přítomnost viru potvrzena. 

Jak uvedla lékařka Anne Schuchatová, která má v CDC na starosti onemocnění dýchacího ústrojí, první případ koronaviru MERS v USA „je důvodem velkého znepokojení zejména kvůli tomu, že jde o nemoc velmi nakažlivou“. Téměř třetina případů nakažení virem končí smrtí pacienta. Riziko nákazy širší veřejnosti je nicméně podle ní malé. 

Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží i selhání ledvin. Celkový počet obětí této infekce od jejího vypuknutí v září 2012 dosáhl více než 100, přes 300 lidí se virem nakazilo.

Věřící mají kvůli MERS zvážit účast na pouti do Mekky (zdroj: ČT24)