Německý tisk: Gauck chtěl v ČR překonat temné kapitoly minulosti

Berlín - Hlavní poselství návštěvy německého prezidenta Joachima Gaucka v Česku bylo překonání temných kapitol minulosti a současné porozumění mezi Čechy a Němci, uvádí německá média. Tisk současně podotýká, že Praha byla vhodným místem pro Gauckovy výzvy k ruské zdrženlivosti na Ukrajině, protože Česko má s ruskou výbojností špatné zkušenosti.

„Prezident Gauck usiloval při své návštěvě Česka o smíření a o porozumění,“ komentovala třídenní státní návštěvu, která skončila ve středu, rozhlasová stanice Deutsche Welle. Připomněla, že Gauck ve svých vystoupeních v Praze a v Terezíně vzpomněl na zločiny nacistů, nezapomněl ale ani na osud sudetských Němců, kteří byli po druhé světové válce z Československa vysídleni.

Nejen česko-německé vztahy, ale tématem bylo i Rusko

Také rozhlasová stanice Deutschlandfunk se zaměřila na prezidentův pohled na negativní stránky česko-německých dějin. To, že se Gauck věnoval odsunu sudetských Němců, ale podle ní nesmí být chápáno jako relativizace německé viny za druhou světovou válku. Stanice nicméně konstatuje, že se česká společnost proměnila: „Před pár lety by se o vyhnaných Němcích mluvit nemohlo.“

Bonnský deník General-Anzeiger si pak všímá především postoje německého prezidenta k Ukrajině a vyzdvihuje Gauckův výrok, že „pro nás v Evropě je nepřijatelné, aby Rusko zakládalo svou politiku na výhružkách“. „Slova 'pro nás v Evropě' musela oslovit především ty země, které kdysi patřily do mocenské oblasti Sovětského svazu. Češi, Slováci, Maďaři, Poláci, obyvatelé baltských států - ti všichni sledují Putinovu novou ruskou rozpínavost s obavami,“ napsal deník.