Triumfální Den vítězství – Putin pozdravil svou flotilu na Krymu

Kyjev – Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl na Krym, kde se v sevastopolském přístavu zúčastnil námořní a letecké části vojenské přehlídky na počest Dne vítězství – tedy konce druhé světové války. Putin je na ukrajinském poloostrově poprvé od doby, co Rusko v březnu Krym anektovalo.

Putin v Sevastopolu promluvil z bílého člunu k členům ruské černomořské flotily a poděkoval jim za roli, kterou flotila sehrála ve druhé světové válce. Připojení poloostrova bylo podle něj v souladu s historickými fakty a Rusko jím posílilo. „Jsem si jist, že rok 2014 se zapíše do historie celé naší země jako rok, kdy se zde žijící národy pevně rozhodly spojit s Ruskem a potvrdily věrnost historické pravdě a památce našich předků,“ zdůaraznil ruský prezident. Krym byl součástí Ruska do roku 1954, kdy jej sovětský vůdce Nikita Chruščov předal Ukrajině v rámci tehdejšího Sovětského svazu. K současné napjaté situaci na Ukrajině se Putin nevyjádřil.

Západ Putina kritizuje

Ukrajinské ministerstvo zahraničí návštěvu Putina na Krymu odsoudilo jako úmyslné stupňování ukrajinsko-ruské krize. „Tato provokace je dalším potvrzením toho, že Rusko záměrně dále stupňuje napětí v ukrajinsko-ruských vztazích,“ konstatovalo ministerstvo ve svém prohlášení.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen označil Putinovu návštěvu Krymu za nevhodnou. „Domnívám se, že jeho návštěva Krymu je nepatřičná,“ řekl Rasmussen novinářům v estonské metropoli Tallinnu. Bílý dům odsoudil návštěvu prostřednictvím mluvčí Národní bezpečnostní rady Laury Lucasové. „Neakceptujeme ilegální anexi Krymu Ruskem. Tato návštěva povede ke zvýšení napětí,“ uvedla mluvčí orgánu prezidenta Baracka Obamy pro zahraniční politiku.

Již dříve rozhodnutí Putina zavítat na Krym odsoudila německá kancléřka Angela Merkelová. „Ačkoli je 9. květen v Rusku důležité datum, vzhledem k ukrajinskému konfliktu je přehlídka na Krymu nemístná,“ uvedla kancléřka. Nesouhlasná slova zazněla rovněž z úst českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. „Na to, co se děje nyní, mohu říct, že nemám rád manifestace síly a že jsme to rozhodně od Ruska nečekali,“ řekl. Rusko naopak přehlídku na Krymu většinou vnímá jako završení ambicí získat Krym. Tamní média jí dokonce věnovala větší pozornost než té moskevské.

Dopoledne Putin pronesl projev na Rudém náměstí v Moskvě, kde se u příležitosti Dne vítězství konala velká vojenská přehlídka. O situaci na Ukrajině přitom Putin nemluvil, soustředil se na zdůraznění ruského vlastenectví a ruských zásluh o vítězství nad nacismem. 

Den vítězství si připomněla i Ukrajina

V napjaté atmosféře oslavili 9. květen i v Kyjevě. I přes varování před provokacemi přišly k pomníkům druhé světové války tisíce lidí, a to jak zastánců, tak i odpůrců současné vlády. Hladký průběh svátku pomáhali hlídat domobranci z Majdanu a situaci jistila i policie. Veteránům vadilo, že u pomníku nepotkali nikoho ze současné politické reprezentace Ukrajiny. Vláda se ale přiklání k tomu, že svátek vítězství je třeba slavit současně se Západem už od den dřív - tedy 8. května.

Den vítězství se slavil v Rusku i na Ukrajině (zdroj: ČT24)
Vydáno pod