Syrský Homs je bez povstalců, do města se začali vracet civilisté

Homs – Syrská armáda dnes převzala kontrolu nad městem Homs, které už zcela vyklidili protivládní povstalci. Podle agentury AFP to oznámil guvernér stejnojmenné provincie Talál Barazí s tím, že do města se začali opět vracet civilisté. Ještě během dneška ale došlo k potyčkám, povstalci totiž obklíčili vládní vojáky a oproti sjednané úmluvě neumožnili dodávky humanitární pomoci obléhaným. V reakci na to pak v centru města vládní síly bránilyodjezdu autobusů s posledními 270 rebely. „Dokončili jsme evakuaci ozbrojenců z homského Starého Města,“ oznámil pak ale odpoledne Barazí.

Obléhání Homsu trvalo rok, v tomto týdnu opustilo asi 1 200 rebelů a obyvatel Staré Město výměnou za propuštění desítek zajatců držených povstalci v severosyrských provinciích Halab a Latakíja. Za obléhání a v bojích přišlo v historickém centru Homsu za dva roky o život 2 200 lidí. Tato část města už je zničena a nejsou tam žádné zdroje potravin. 

Povstalci rovněž slíbili, že umožní dodávku pomoci do dvou severosyrských šíitských měst, která jsou v obležení ozbrojené opozice. Konvoj s potravinami a lékařskou pomocí se ale zastavil na povstaleckém kontrolním stanovišti před městem.  

Armáda v reakci na tuto situaci zablokovala zbývajících 270 rebelů v Homsu s podmínkou, že bude konvoji umožněno projet do měst Nubl a Zahra na severu Sýrie. Pomoc zřejmě zadrželi příslušníci islamistické fronty An-Nusra, ale v oblasti jsou aktivní i další odbojové skupiny. 

Dohoda týkající se Homsu byla první dohodou od začátku syrského konfliktu, která obsahuje stažení povstalců ze zóny, kterou ovládali. Již dříve byly uzavřeny dohody o příměří v provincii Damašek, ty se ale týkaly výhradně zastavení bojů bez stažení rebelů. 

Syrský konflikt začal v březnu 2011 a od té doby si vyžádal životy asi 150 tisíc lidí. Další miliony Syřanů kvůli němu prchly z domovů. Homs je třetí největší město v Sýrii a boje o něj patřily k nejtvrdším.