Jantač: EU nás štve, vystoupit by ale byla katastrofa

Praha - Evropani.cz jdou do voleb do Evropského parlamentu s heslem Také vás Evropská unie štve? „Unii potřebujeme, je pro nás prospěšná, ale lidé jsou na ni naštvaní, protože neustále obtěžuje zákazy, příkazy a regulacemi,“ vysvětluje volební program lídr strany Petr Jantač. Podle něj by se EU měla soustředit na oblasti, na které národní státy nestačí, místo toho aby řešila, jaké je optimální množství vody ve splachovadle na toaletě.

Jantač: EU nás štve, vystoupit by ale byla katastrofa (zdroj: ČT24)

ČT postupně představuje priority všech lídrů politických stran a seskupení, které kandidují do Evropského parlamentu.

Jantač se domnívá, že pro Unii by měly být prioritou tři základní věci: společná zahraniční politika, obrana a fungování eurozóny. „Kdyby EU měla integrovanou zahraniční politiku, tak by se nestalo, že by ruský prezident Putin volal při řešení ukrajinské krize do Berlína kancléřce Merkelové - ale volal by přímo do Bruselu vysokému představiteli pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 Jantač. Tento problém podle něj vyplývá z historie, neboť společenství bylo původně koncipované hlavně kvůli trhu a otázka společné zahraniční politiky se objevila až později. 

Vystoupení z EU ale Evropani.cz odmítají. „To by bylo v rozporu s národními zájmy a strašná katastrofa, kdyby se to stalo,“ domnívá se Jantač. Podle něj ale EU příliš „plýtvá“ legislativou - což se ukazuje třeba na regulích ohledně používání žárovek do lustrů či množství vody ve splachovadle – a to je potřeba změnit. „My chceme po Unii, aby nedělala, co nemá dělat, a dělala, co má dělat,“ hlásá další předvolební slogan Evropanů.cz. V nadcházejícím hlasování Jantač věří v úspěch všech jedenácti kandidátů.