Asad údajně používá proti civilistům chlór, Brahímí ve funkci končí

Washington - Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius obvinil syrskou vládu, že od loňského října nejméně čtrnáctkrát použila chemické zbraně, a to chlór. K poslednímu útoku mělo dojít před několika týdny. Podle Fabiuse má Francie svá tvrzení podepřena důvěryhodným svědectvím. Zmocněnec OSN a Ligy arabských států pro Sýrii Lachdar Brahímí mezitím oznámil, že ve funkci končí.

Laurent Fabius během washingtonské schůzky se svým americkým kolegou Johnem Kerrym řekl, že Asadův režim používá při útocích chlór. Tento plyn není kvůli svému širokému užívání v průmyslu oficiálně považován za bojovou látku.

Chlór v dubnu zasáhl desítky lidí obývající oblasti kontrolované rebely, kteří bojují proti režimu Bašára Asada. Západní představitelé ovšem dosud nepředložili žádné konkrétní důkazy tohoto útoku. Ani toho, že za ním stála vládní vojska. Podle Fabiuse sběr důkazů znesnadňuje především velice rychlé odpařování chlóru.

K údajnému útoku došlo 11. a 12. dubna v centrální provincii Hamá. Syrská vláda a povstalci se z jeho provedení obviňují navzájem. Podle opoziční skupiny Syrská národní koalice zranily chemikálie desítky lidí. Skupina, kterou podporuje Západ, ale o druhu údajně použitého plynu neinformovala. Opoziční exilová Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že lidé měli po útoku dýchací potíže a dusili se. K útoku prý podle všeho došlo během náletů, které nad oblastí zanechaly hustý dým. Syrská státní televize naopak obvinila členy povstalecké fronty An-Nusra z použití chloru, který podle ní ve vesnici Kfar Zaíta zabil dva lidi a více než sto zranil.

  • Chlor byl poprvé použit během první světové války. Nyní ale již není oficiálně považovaný za bojový plyn, a nebyl tedy ani na seznamu látek, které měl Damašek přiznat Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Sýrie loni přistoupila na ruský návrh vzdát se chemických zbraní. Postup stanovuje rezoluce OSN, podle níž už chemické látky měly být nyní mimo území Sýrie a pak do 30. června zničeny. Vývoz se ale zpožďuje.
Brahímí opouští svou funkci (zdroj: ČT24)

Zmocněnec OSN pro Sýrii ve funkci končí

Generální tajemník OSN dnes oznámil odchod zmocněnce OSN a Ligy Arabských států pro Sýrii Lachdara Brahímího. O rezignaci Brahímí uvažoval víc než rok. Nesouhlasil s tím, že syrský prezident Bašár Asad hodlá v červnu uspořádat prezidentské volby a sám v nich kandidovat. „Není to pro mě příjemné. Je velmi smutné, že opouštím tuto pozici a zanechávám Sýrii v tak špatném stavu,“ uvedl Brahímí. Pan Ki-mun prohlásil, že se bude snažit najít někoho, kdo by mohl Alžířana ve funkci nahradit a pomoci ukončit dlouhotrvající občanskou válku v Sýrii. Zkušený alžírský diplomat funkci zastával od roku 2012.

Spekuluje se například o bývalém tuniském ministru zahraničí a obrany Kamálu Murdžaním. Podle britských zdrojů se uvažuje také o bývalém australském premiérovi Kevinu Ruddovi, britském diplomatovi Michaelu Williamsovi, stejně jako o někdejším generálním tajemníkovi NATO Javieru Solanovi.

Mírová jednání žádné světlo na konci tunelu nepřinesla

Brahímímu se ve funkci podařilo zorganizovat dvě kola mírových jednání mezi syrskou vládou a opozicí, ale ani jedno z nich nepřineslo výsledek. Opozice jakoukoli dohodu podmiňovala tím, že Bašár Asad nebude součástí žádné příští vlády. Vládní delegace naopak trvala na tom, že o novém vedení Sýrie rozhodnou volby.

Násilí, které přerostlo v Sýrii v občanskou válu, začalo v březnu 2011. Vyžádalo si na
150 tisíc lidských životů a miliony uprchlíků.

obrázek
Zdroj: ČT24