Povstalci z FARC rapují ve jménu míru

Bogotá – Kolumbijští povstalci přistoupili k mírovým jednáním s vládou netradičním způsobem – v novém videoklipu rapují. Skladbu „Kolumbijci, pojďme všichni k jednacímu stolu“ vypustili na sociální sítě. Ultralevicová guerilla FARC na písni spolupracovala s kubánskými hudebníky. Partyzánská válka trvá už 50 let, za tu dobu zemřelo přes 200 tisíc lidí.

FARC ke klipu vydali prohlášení, v němž tvrdí: „Abychom dosáhli míru, musíme se naučit mluvit beze strachu, bez tabu.“

Ve videoklipu se objevuje několik předních členů FARC v typických maskáčích. Do rytmu písně frázují slova o tom, že je potřeba skoncovat s válkou, aby obyčejní Kolumbijci mohli po letech konečně žít v míru. Skladbu natočili za pomoci kubánského rapového uskupení Cuentas Claras během probíhajících mírových rozhovorů v Havaně.

Jednou z hlavních účinkujících v klipu je v Nizozemsku narozená členka FARC Tanja Nijmeijerová. Kolumbije na ni před lety vydala zatykač kvůli její údajné roli při únosu tří Američanů v roce 2003. USA pak požadovaly její vydání. Kolumbie ale nedávno zatykač stáhla a Nijmeijerová se mohla vydat na mírové rozhovory do Havany.

Ty začaly před půldruhým rokem. Vyřešit mají hlavní sporné body, mezi něž patří například vrácení půdy zabavené státem rolníkům či prodej drog, z něhož levicoví rebelové financují svou činnost. Zatím se ale podařilo vyřešit jen část témat, přestože prezident Juan Manuel Santos oznámil, že by chtěl mít mírovou dohodu na stole ještě letos.