Miliardář v džínách, který věří nováčkům. Zuckerberg slaví třicetiny

Washington - Nebylo mu ani 20 let, když stvořil jednu z nejoblíbenějších sociálních sítí na světě. Mark Zuckerberg oslaví třicetiny jako miliardář. Běžně přitom chodí v tričku a džínách. „V předvečer svých narozenin řekl, že by chtěl v příštích měsících a letech zajistit větší ochranu soukromí a osobních údajů uživatelů Facebooku,“ informoval o Zuckerbergových dalších plánech zpravodaj ČT Martin Řezníček. Pro Facebook pracuje i Čech Jakub Vrána, který si přístup firmy nemůže vynachválit. Hovoří o „velké otevřenosti a důvěře v nováčky“.

Zakladateli Facebooku je 30 let. Syn zubaře a praktické lékařky Mark Zuckerberg se narodil v roce 1984 v městečku White Plains ve státě New York na severu USA. S programováním začal už na střední škole. Vymyslel program pro komunikaci pracovníků v otcově firmě, verzi hry Risk a hudební přehrávač Synapse, který dokázal pomocí umělé inteligence rozpoznat hudební preference svého uživatele. Společnosti Microsoft a AOL chtěly Synapsi koupit a Zuckerberga získat do svých řad, on ale místo toho zvolil Harvard. Studium ovšem nedokončil.

V roce 2007 se stal nejmladším dolarovým miliardářem na světě. Podle analýzy firmy GMI Ratings si jen za rok 2012 vydělal téměř 2,3 miliardy dolarů (46,5 miliardy korun). Nemalou část peněz přitom věnuje charitě. Loni to bylo 992 milionů dolarů (19,9 miliardy korun). Na svém profilu má Zuckerberg v současné době skoro 28 milionů fanoušků. 

Zuckerbergova cesta k úspěchu ale nebyla tak bezproblémová, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Zuckerbergovi spolužáci z Harvardu se přeli, kdo přišel s myšlenkou založit sociální síť a kdo ji dokázal prosadit. Byla to věc, která se řešila odškodněními v řádech desítek milionů dolarů,“ upozornil Řezníček.

Profil Marka Zuckerberga
Zdroj: ČT24

Jak to všechno začalo

Facebook byl spuštěn před deseti lety, dnes ho užívá miliarda lidí na celém světě. „Síť původně sloužila k tomu, aby studenti a studentky na Harvardu mohli označit toho, kdo se jim líbí víc. Na obrazovce byly vždy dvě fotky, z nichž si vybírali,“ připomíná Řezníček. Zuckerberg se kvůli tomu naboural do harvardské sítě - a málem ho vyloučili.

Na této platformě posléze vznikl Facebook. Následně se připojily další univerzity a mezi lety 2004 až 2006 začala síť sloužit i zaměstnancům technologických firem ze Silicon Valley. Tam se také Facebook několik měsíců po svém vzniku přestěhoval. „Od roku 2006 je síť otevřená všem, kdo mají internetové připojení, e-mailovou adresu a je jim víc než 13 let,“ konstatoval Řezníček.

  • O založení Facebooku natočil slavný režisér David Fincher film The Social Network, který šel do kin v roce 2010.

Firma očima Čecha

Facebook zaměstnává sedm tisíc lidí a pracuje pro něj i několik Čechů. Prvním z nich se stal Jakub Vrána. „Hrozně mě potěšilo, že jsem první nebo druhý den dostal počítač, dostal jsem úlohy, které jsem měl vyřešit. Během prvního týdne jsem ovlivňoval, jak to bude vypadat,“ vzpomíná Čech.

Podle Vrány byla znát důvěra v nováčky. Nečekala na něj žádná omezení, jako tomu bylo ve firmách, v nichž dříve pracoval. „Facebook patří mezi technologické firmy, které si zakládají na své neformálnosti,“ podotkl Řezníček s tím, že Zuckerberg si „nehraje na nějakého velkého šéfa“. Běžně chodí v džínách a mikině.

Michal Mareš, redaktor časopisu Forbes

„V americké mentalitě to tak bývá, že podnikatelé – zvlášť ti mladí – sní o velkém byznysu, o tom, že prorazí z malého startupu až mezi takové impérium, které dokázal vybudovat Mark Zuckerberg. Byl hnacím motorem, který dostal Facebook tam, kde je dnes. Jeho spolužáci byli jen spolutvůrci konceptu.“

Facebook a budoucnost

Zklamání představoval vstup Facebooku na akciové trhy. „Dodnes nebyly vyřešeny některé věci, které zaváněly podezřením z machinací, zejména na začátku obchodování,“ poznamenal Řezníček. Firma ale měla loni příjem osm miliard dolarů (čistý zisk 1,5 miliardy dolarů). A očekává se, že v příštích třech letech by se zisk měl ztrojnásobit. „Facebook tak má poměrně pozitivní vyhlídky,“ konstatoval Řezníček.

Zuckerberg se chystá v blízké budoucnosti hlavně investovat do mobilních technologií. Už dříve oznámil rekordní koupi aplikace WhatsApp za 19 miliard dolarů. Ta slouží ke komunikaci uživatelů mobilních telefonů. „Facebook nevyvinul svůj operační systém a nevlastní ani firmu na výrobu mobilních telefonů,“ poznamenal Řezníček.

Facebook chce také koupit firmu vyrábějící malá bezpilotní letadla. Cena by se měla pohybovat kolem 60 milionů dolarů. Pomocí strojů na solární pohon hodlá společnost poskytnout lidem v odlehlých částech Afriky a Asie připojení k internetu.

Zuckerberg se v květnu 2012 oženil se svojí dlouholetou přítelkyní Priscillou Chanovou. Šlo o malý rodinný obřad. Informace o svatbě novomanželé stylově zveřejnili úpravou svých statusů na Facebooku. V květnu 2013 navštívil s manželkou Českou republiku, což vyvolalo na sociálních sítích i zpravodajských serverech pozdvižení (více zde). Všude kolovala Zuckerbergova fotka, na níž se zakladatel nejznámější sociální sítě prochází s manželkou poblíž Karlova mostu.