Špehovali jsme Kate s Williamem, přiznal editor Murdochova listu

Londýn – Britský bulvár odposlouchával telefony britského následníka trůnu prince Williama a jeho tehdejší přítelkyně Kate Middletonové. Před soudem to vypověděl bývalý editor listu News of The World, který měl pikantnosti z Buckinghamského paláce na starosti.

Britský bulvár odposlouchával Kate s Williamem (zdroj: ČT24)

Do královské svatby Kate a prince Williama zbývalo pět let. Jak vážné to mezí ní a princem je, se novináři týdeníku News of the World snažili zjistit za každou cenu. „Její význam ve vztahu ke královské rodině rostl. Mluvilo se o tom, že by se s princem Williamem měli brát, pořídit si bydlení se a usadit se,“ konstatoval Clive Goodman, bývalý královský zpravodaj News of the World.

Telefon Kate Middletonové odposlouchával bulvární novinář 155krát, mobil prince Williama 35krát a devětkrát noviny sledovaly konverzaci mladšího prince Harryho. Na každodenní honbu za senzacemi nakonec týdeník doplatil.

Lavina podezření se na News of the World valila od roku 2006. O pět let později skandál vyvrcholil. Bulvární týdeník vydal poslední číslo a editory pozatýkali.

Ilustrační foto
Zdroj: Dave Thompson/AP/ČTK

Bývalý novinář Clive Goodman už si čtyři měsíce za odposlouchávání královských poradců odseděl. Teď tvrdí, že se ho přímo na mobily členů královské rodiny nikdy nikdo neptal. „Je to poměrně netypické, protože pan Goodman není souzen za odposlouchávání telefonů, ale za to, že platil policistům za telefonní čísla královské rodiny,“ podotkl reportér Sky News.

V Británii případ rozpoutal debatu o mediálních etických mantinelech – zatím bez konkrétního výsledku. Královský pár je dál středem pozornosti, kdekoliv se objeví.