Ozbrojenci zaútočili na libyjský parlament, má předat moc

Tripolis - Skupina ozbrojenců dnes zaútočila na libyjský parlament a pronikla do kanceláří zákonodárců. K útoku se přihlásily milice bývalého generála Chalífy Haftara, které se podílely na svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011. Dnes Haftarovy milice parlament vyzvaly, aby zastavil práci a předal moc orgánu, který by vypracoval návrh nové ústavy.

Haftarův mluvčí v televizi uvedl, že na parlament zaútočily Haftarovy milice, které chtěly zatknout v parlamentu islamisty, avšak narazily na odpor. Podle agentury AP bylo 20 zákonodárců a funkcionářů uneseno. Podle nemocničních zdrojů byl jeden člověk zabit a devět osob bylo zraněno.

Mluvčí milicí dnes pozdě večer přečetl prohlášení, podle něhož skupina ustavila 60členné ústavodárné shromáždění, které má převzít pravomoci parlamentu. Vláda má působit v nouzovém režimu, uvedl mluvčí bez dalších podrobností. Ujistil však, že dnešní útok na parlament není převrat, nýbrž boj z vůle lidu.

Samozvaná „národní armáda“ rovněž odmítla nedávné jmenování Ahmada Mítíka předsedou přechodné vlády.

Vůdce libyjských milicí Chalífa Haftar
Zdroj: ČTK/AP/Mohammed el-Shaiky

Většinu zákonodárců z budovy parlamentu evakuovaly bezpečnostní složky. Podle bezpečnostních pracovníků ozbrojenci ostřelovali také blízkou vojenskou základnu, kterou mají pod kontrolou islámské milice.

Haftar nyní provádí operaci zaměřenou podle svých slov na „vyčištění“ Benghází od teroristických skupin. Benghází je druhým největším městem na východě Libye. Haftarovy milice se označují za „národní armádu“. Vláda ale Haftarovu skupinu řadí k nelegálním organizacím, které jsou zodpovědné za špatnou bezpečnostní situaci v zemi.

Benghází
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Agentura AFP dnes informovala, že střety znepřátelených nevládních milic si v Benghází od pátku vyžádaly již 79 mrtvých a 141 zraněných. Armáda nad městem vyhlásila bezletovou zónu.