Conchitě tleskala vousatá Vídeň. Kancléř ji označil za symbol tolerance

Vídeň - Rakouský kancléř přijal vítězku pěvecké soutěže Eurovize Conchitu Wurst. Vousaté zpěvačce vyjádřil sympatie. Označil ji za symbol tolerance, lásky a radosti ze života. Vítězka uspořádala po setkání pro své fanoušky před budovou kancléřství malé vystoupení.

Na první veřejné vystoupení Conchity Wurst od jejího vítězství v Eurovizi dorazily do Vídně tisíce lidí. Mezi fanoušky byla řada homosexuálních párů. Lidé měli přilepené umělé vousy a mávali duhovými vlajkami. 

Ještě před koncertem přijal zpěvačku rakouský kancléř Werner Faymann. Ten jí poděkoval za prosazování větší tolerance. Je to čest, že Conchita zazpívá v Rakousku, podotkl Faymann. 

Konzervativci z Rakouské lidové strany (ÖVP), která je součástí vládní koalice, ale Conchitino vystoupení kritizovali. Faymannovi sociální demokraté přitom doufají, že její vítězství ve slavné pěvecké soutěži zafunguje jako podnět, aby lidovci podpořili větší práva homosexuálů v zemi. Strana by měla o této otázce jednat v létě.

Je to vítězství víry v pokrokovou budoucnost, říká Conchita 

Conchita Wurst je travesti zpěvák, známý také jako Tom Neuwirth. Návrat do vlasti si pochvaluje. „Já to neberu jen jako svoji osobní výhru, ale jako vítězství pro spoustu lidí, kteří věří v pokrokovou budoucnost. Jsem přesvědčena, že Rakousko k těmto zemím patří. Proto je pro mě velká čest, že můžeme tohle poselství předat celému světu,“ říká.

Neuwirth se v showbyznysu pokouší prorazit už několik let. V roce 2006 se zúčastnil pěvecké soutěže Starmania, kde skončil druhý. V roce 2012 se ucházel už jako výstřední vousatá zpěvačka Conchita Wurst o účast v soutěži Eurovize, v národním kole skončil druhý. Díky nynějšímu vítězství v této písňové soutěži, kterou sledovalo na 180 milionů lidí v 45 zemích, se z rodáka/rodačky z rakouského Gmundenu stala mezinárodní hvězda (více zde).

Výstředním zjevem a kontrastem ženských a mužských atributů chtěla Conchita Wurst ukázat především na netoleranci k odlišnostem. Předsudky přemohl u fanoušků talent a bezprostřednost (čtěte víc).