US Army v Hollywoodu: Věrnější už je jen postřílet filmaře

Washington – Hollywood potřebuje armádu a armáda potřebuje Hollywood. Dlouholetá spolupráce se vyplácí oběma stranám. Armáda filmařům poskytuje rady, výzbroj a lokace, takže scény jsou pak věrohodnější. Generálové zase dohlížejí na to, jaký obrázek si o nich veřejnost udělá. Filmy pak fungují lépe než náborové video a ty, kteří už vlasti v uniformě slouží, trochu povzbudí. Akční hrdiny potřebuje Pentagon i filmový průmysl. Počítačová animace totiž skutečnou armádu nenahradí.

„Ve filmech chtějí autentičnost. Pro Hollywood je levnější jít za armádou než něco inscenovat úplně z ničeho. Zároveň jde o vykreslení armády v pozitivním světle, naleštění jejího obrazu. Lidé v armádě jsou velice hrdí na to, co dělají, a ty filmy jsou skoro jako propagační materiál,“ vysvětluje Helena Andrewsová z deníku The Washington Post.

Spolupráce ale má i nedostatky - třeba speciální jednotky jsou raději, když se o nich moc neví. „Vymklo se to kontrole. Najednou se až moc mluví o komunitě, která ke svému fungování potřebuje spíš tichou hrdost,“ říká bývalý člen speciálních jednotek SEAL Harry Humphries.

Posledních víc než 10 let válek ale hranici mezi fikcí a realitou smazává, konstatuje CNN. Ve dva roky starém snímku Act of Valor hrály speciální jednotky samy sebe. V loňském Na život a na smrt se sešel herec Mark Wahlberg s výsadkářem Marcusem Luttrellem, aby vypověděli jeho skutečný příběh z Afghánistánu. „Je to maximálně věrné. Věrnější už by bylo jen to, kdybychom ty filmaře postříleli,“ říká Luttrell, bývalý člen speciálních jednotek SEAL. „Nikdy jsem necítil větší hrdost na nějaký projekt. Bez něj bych vůbec nepochopil, co pro nás vojáci dělají,“ dodává Wahlberg.

Armáda hrajě už dlouho hvězdnou roli v hollywoodských trhácích (zdroj: ČT24)