Soud-nesoud - Turecko blokuje YouTube i nadále

Ankara – Navzdory čtvrtečnímu verdiktu ústavního soudu turecké úřady dál brání v přístupu k portálu YouTube. Soud rozhodnutí vlády o zablokování portálu definitivně zrušil, telekomunikační úřad BTK ale prý rozsudek ještě neobdržel, a nemůže tedy nic dělat.

Vláda Recepa Tayyipa Erdogana zablokovala YouTube před dvěma měsíci poté, co se na něm objevily audionahrávky údajně dokazující korupci mezi premiérovými blízkými spolupracovníky. Ze stejného důvodu v březnu zakázaly úřady i přístup na sociální síť Twitter. Zákaz Twitteru byl po rozhodnutí soudu zrušen už v dubnu, v případě YouTube ale turecké úřady nerespektovaly verdikty soudů nižší instance s tím, že část „závadného obsahu“ ze serveru dosud nezmizela.

Cenzura internetového obsahu přišla krátce před tureckými komunálními volbami, v nichž Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) bojovala o přízeň voličů po rozsáhlém korupčním skandálu, který předseda vlády označil za spiknutí.

Rozhodnutí soudů, které zablokování obou internetových stránek zrušily, jsou podle médií políčkem Erdoganově vládě, která ho nařídila. Komentátoři už dlouho vykládají napjatou situaci v Turecku jako souboj dvou mocenských skupin: vlády a opozičně naladěných příznivců známého duchovního Fethullaha Gülena, kteří prý mají oporu v justici. Erdogan podnikl několik pokusů, jak nad justicí získat větší kontrolu, většina z nich ale ztroskotala na nesouhlasu ústavního soudu.

Vydáno pod