Sýrie volila prezidenta, Západ a opozice to považují za frašku

Damašek – V Sýrii skončily prezidentské volby. Očekává se vítězství současné hlavy státu Bašára Asada. Jeho odpůrci označili volby za zfalšované. Neuznává je hlavně sever a východ země, který mají v rukou rebelové. Hlasování kritizuje i Západ. V zemi už tři roky zuří občanská válka, která má přes 160 tisíc obětí.

V Damašku byla kvůli hlasování zpřísněna bezpečnostní opatření. Na mnoha místech vznikly kontrolní stanoviště, kde vojáci prohledávali automobily a kontrolovali doklady. V místnostech se nachází i krabice se špendlíky pro ty, kteří se rozhodli píchnout se do prstu a takzvaně hlasovat krví, což je považováno za symbolický akt oddanosti a vlastenectví.
  
Asad odvolil společně s manželkou Asmou již ráno v centru Damašku, informovala syrská státní televize a zveřejnila snímky prezidentského páru obklopeného jejich stoupenci.

Bašár Asad odvolil s manželkou
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/HOEP

Kromě Asada, který je ve funkci od roku 2000 a dosud ho v ní potvrdila dvě referenda podle systému používaného i za vlády jeho otce Háfize, kandidují další dva uchazeči. Veřejnosti málo známý zákonodárce za Damašek a příslušník tolerované opozice Hasan Núrí a jeho kolega z parlamentu za město Halab Máhir Hadždžar. Původně se přihlásilo 24 lidí, avšak dvacítku z nich vyřadil ústavní soud.

„Kandidují ještě dva další politici, ale jejich tváře mohli lidé prakticky vidět jen na několika místech v Damašku. Jinak ze všech míst shlíží Bašár Asad, ať už je vyobrazen v uniformě, nebo má v náručí malé dítě, či je zamyšlen ve slunečních brýlích,“ uvedl zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

Otevřeno bylo údajně 9 tisíc volebních místností ve všech provinciích státu, a to do 6:00 do 18:00 našeho času. Pro velký zájem voličů byla doba hlasování prodloužena o pět hodin.

Syrské ministerstvo vnitra pozvalo k volbám přes 15 milionů Syřanů s volebním právem. Vláda nechává bez komentáře známý fakt, že vlivem tříletého konfliktu je sedm milionů lidí na útěku doma a skoro tři miliony v cizině. Tam se na volební seznamy zapsalo asi 300 tisíc lidí a volit mohli minulý týden na velvyslanectvích příslušných států. Přitom některé jako Francie, Německo nebo Belgie to neumožnily na znamení nesouhlasu s pořádáním voleb v době, kdy má syrský konflikt na kontě přes 160 tisíc mrtvých.

Robert Mikoláš, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu:

„Bezpečnostní situace není dobrá. Lidé mohou ve skutečnosti volit pouze na územích ovládaných armádou, zejména ve velkých městech.“

Volby také zcela ignoruje exilová opozice, která je podobně jako její západní spojenci považuje za frašku. Podle ústavního soudu se volilo „ve všech syrských městech s výjimkou Rakky, která je zcela v rukou radikálů z Islámského státu v Iráku a Levantě“.

„Původní opozice prakticky neexistuje. Nemá žádnou moc, Západ ji nepodpořil tak, jak si představovala a její místo zaplnili různé skupiny islamistů, jejichž bojovníci bojují navíc i mezi sebou,“ popsal Mikoláš, podle kterého je Asadovo vítězství zcela jasné. „Lidé jsou unaveni tři roky trvající válkou. Na územích, kde řádili islamisté, kteří podřezávali nevinné civilisty, obyvatelé říkají: Chceme pevnou ruku Asada, který zde nastolí pořádek,“ uzavřel.

Břetislav Tureček, analytik

„Volby probíhají v podmínkách občanské války, miliony lidí jsou tak vyloučeny, ať už proto, že žijí na povstaleckých územích, kde je chce opozice zmařit, nebo proto, že miliony Syřanů jsou v zahraničí a zdaleka ne všichni tam mohou hlasovat. Řada západních zemí navíc zmařila hlasování na syrských ambasádách - ve Francii či v Belgii – s argumentem, že volby stejně nejsou demokratické.“

Damašek si před dvěma lety nechal v referendu potvrdit ústavní změnu, kterou zavedl demokratickou volbu s možností vybírat z několika kandidátů. Ve skutečnosti jde ale o záruku Asadova vládnutí na dalších 14 let, neboť tato ústavní změna umožňuje kandidátovi ucházet se o úřad se sedmiletým mandátem dvakrát po sobě. Damašek dosud vzdoroval všem pokusům politického řešení krize s vydatnou pomocí spojenců z Ruska, Íránu a Číny. Žádný z těchto států nedopustil, aby byl vyslyšen opoziční požadavek na to, aby Asad z vedení země odešel.

Bašár Asad
Zdroj: ČT24

Podle čerstvých údajů OSN žijí v chudobě tři ze čtyř Syřanů, když 11 milionů občanů přišlo kvůli tříletým bojům o zdroj příjmů. Přes polovinu dětí nechodí do škol, v Rakce nebo Aleppu je to kolem 90 a 70 procent. Hrubý domácí produkt země se za tři roky snížil o 40 procent a materiální škody na infrastruktuře se odhadují na 144 miliard dolarů (tři biliony korun).

Bojovalo se i během voleb

Z některých míst v zemi byla dnes hlášena palba a byla slyšet i v Damašku. V ulicích přitom zpívali a tančili Asadovi příznivci, což podle agentur dohromady s přelety vojenských letadel vytvářelo surrealistickou scénu. Státní televize vysílaly záběry dlouhých front voličů a rozhovory s Asadovými příznivci. „Dnes začíná politické řešení krize,“ prohlásil ve volební místností ministr zahraniční Valíd Mualim, který hovořil o demokratické volbě.

Exilová opoziční organizace tvrdí, že vláda pohrozila zatčením lidem, kteří nepůjdou hlasovat. „Je to tragická fraška. Syřané ze zóny kontrolované vládou si vybírají mezi Bašárem a Bašárem, mužem, jehož generální tajemník OSN nazval zločincem,“ sdělil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius.