Nejvíce Američanů slouží v Německu, kde je i největší letecká základna

Praha – Američtí vojáci, jejichž počet hodlá prezident Barack Obama posílit, slouží na evropských základnách už od doby druhé světové války. Významnou roli hrály americké vojenské jednotky zejména během studené války, v poslední době ale jejich počet v evropských zemích klesá. Nejvíce jich je v Německu, kde se také nachází největší ze všech amerických základen Ramstein, v níž slouží přes 30 000 vojáků a která tvoří samostatné městečko s veškerou vybaveností.

V současnosti je v Evropě rozmístěno asi 60 000 amerických vojáků, nejvíce jich je v Německu, více než 40 000. Jedenáct tisíc vojáků mají Spojené státy v Itálii, tam má americká armáda také námořní a letecké jednotky.

Na leteckých základnách ve Velké Británii je 9 500 amerických vojáků, přes tisícovku ve Španělsku a Belgii a několik stovek vojáků pak působí ve službách americké armády v Portugalsku, Řecku a Holandsku.

Největší základnou v Evropě je Ramstein v Německu

Americké letectvo působí na pěti hlavních základnách: Ramstein a Spangdahlem v Německu, Lakenheath a Mildenhall ve Velké Británii a Aviano v Itálii. Američané mají i dalších 80 základen, například Morón (Španělsko), Incirlik (Turecko) a Chiévres v Belgii. 

Největší základnou je letecká základna Ramstein v Německu, která leží východně od německého Ramstein-Miesenbachu asi 10 kilometrů západně od Kaiserslauternu ve spolkové zemi Porýní-Falc. V roce 2004 zde sloužilo 35 000 vojáků a přes 6 000 civilních zaměstnanců.

Letectvo Spojených států ji používá hlavně k transportu jednotek a vojenského materiálu, při evakuaci Američanů z různých válečných konfliktů. Stejně tak je využívána k přepravě raněných do nedaleké vojenské nemocnice v blízkém městě Landstuhl, která je největší americkou nemocnicí mimo území USA.

Letecká základna Ramstein
Zdroj: ČTK/AP/Daniel Roland

Obama v úterý ve Varšavě prohlásil, že Spojené státy v rámci přehodnocení svých vojenských aktivit v reakci na „nové bezpečnostní výzvy“ pošlou na evropský kontinent více vojáků i vybavení. Jeho slova ale vyvolala rozporné reakce nejen u českých představitelů, ale i na Slovensku. Premiér Sobotka reagoval slovy, že Česko nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě, za což sklidil kritiku od prezidenta Miloše Zemana nebo koaličních lidovců. Dnes upřesnil, že jeho vyjádření se primárné týkalo aktuální bezpečnostní situace v České republice – více o ohlasech na Sobotkovy výroky čtěte zde.

Americké síly jsou v Evropě 62 let

EUCOM vzniklo v srpnu 1952, nyní sídlí v německém Stuttgartu (od roku 1967). Američané vybudovali četné vojenské základny v západním Německu ještě v dobách studené války. V roce 1953 bylo v Evropě přítomno přes 400 tisíc vojáků, postupně jejich počet klesal (v roce 1980 to bylo 350 tisíc vojáků, v roce 1999 jich bylo 120 tisíc).

Američané mají v Evropě kromě vojáků také námořnictvo a vzdušné síly. Vojenské síly USA jsou soustředěny v Německu - dvě vojenské brigády, jedna letecká a další podpůrné jednotky, a také v Itálii (ve Vicenze a námořnictvo v Neapoli).

V Německu jsou americké základny ve Wiesbadenu (rovněž vojenská nemocnice), Heidelbergu, Kaiserslauternu, Bambergu nebo Würzburgu. Nejdůležitější je pak letecká základna v Ramsteinu.

Podle internetových stránek EUCOM mají USA v Evropě 12 vojenských základen, šest leteckých a tři námořní. Počet vojáků sloužících pod EUCOM činil k roku 2007 zhruba 72 tisíc.

Americké jednotky v Německu působí již od roku 1945. Během studené války hrály jednotky amerického letectva hlavní roli v situaci v Evropě. Zúčastnily se všech důležitých akcí v poválečné historii kontinentu, například leteckého zásobování Berlína, Suezské krize nebo operace Pouštní bouře. V současnosti poskytují podporu operacím v Afghánistánu a spolupracují s ostatními vzdušnými složkami NATO.

V době studené války se na území Evropy nacházelo 213 000 příslušníků americké armády, v souladu s plánem strategické regionální transformace, jehož cílem je především posílit strategickou účinnost, efektivnost a operační připravenost amerických ozbrojených sil v Evropě a jejich schopnosti čelit novým bezpečnostním hrozbám, dochází zároveň k razantnímu snižování jejich počtů.

Ruských vojáků je v současnosti v Evropě o něco víc než Američanů

Ruské síly v Evropě jsou o něco větší, ale zhruba srovnatelné. V západním vojenském okruhu je na několika základnách odhadem 80 až 100 tisíc ruských vojáků. Ruská federace tyto údaje totiž oficiálně nezveřejňuje. Podle ruských obranných serverů jsou v evropské části Ruska rozmístěné dvě armády, tři výsadkové divize a dvě brigády speciálních sil. Navíc tu má ruské námořnictvo baltskou, černomořskou a severomořskou flotilu. Největší armádu ze Severoatlantické aliance má na hranicích s Ruskem Turecko (510 tisíc vojáků) a Polsko (96 tisíc).

Vydáno pod