PODÍVEJTE SE, jak čínská loď potopila vietnamský člun

Hanoj - Vietnamská státní televize odvysílala videozáznam z 26. května, na němž je vidět kolize mohutné čínské lodi s malým vietnamským rybářským člunem ve sporných vodách Jihočínského moře. Člun se potopil, posádku se ale podařilo zachránit. Hanoj a Peking se po incidentu, k němuž došlo nedaleko nově instalované čínské ropné plošiny, navzájem obviňovaly z toho, kdo nese za srážku odpovědnost. Videonahrávka pořízená z nedalekého vietnamského plavidla, která byla dnes poprvé zveřejněna, potvrzuje vietnamskou verzi incidentu.

Nahrávka zachycuje velkou čínskou loď, jak pronásleduje dva vietnamské rybářské čluny, následně do jednoho z nich zezadu narazí a ten se převrátí.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej nicméně jakákoli obvinění Vietnamu odmítl a uvedl, že vietnamské čluny se v okamžiku incidentu chovaly agresivně, rozdmýchávaly napětí a že čínské lodě jednaly v sebeobraně," řekl Chung.

Rozhodnutí Číny umístit do oblasti, na niž si dělá nároky i Vietnam, těžební plošinu vyvolalo v polovině května ve Vietnamu rozsáhlé nepokoje. Rozhořčení Vietnamci při nich napadali čínské zaměstnance zahraničních továren. Při potyčkách zahynuli čtyři Číňané a stovka jich utrpěla zranění. Peking po nepokojích evakuoval z Vietnamu tisíce svých občanů.

Strategická oblast Jihočínského moře, kterým procházejí významné námořní trasy a v němž se předpokládají rozsáhlá naleziště nerostných surovin včetně ropy, je předmětem vleklého sporu mezi Čínou a dalšími asijskými státy - Vietnamem, Filipínami, Brunejí, Malajsií a Tchaj-wanem. Peking si činí nárok na takřka celou oblast Jihočínského moře a vztyčení ropné plošiny z 1. května je vnímáno jako jeden z nejprovokativnějších kroků v této lokalitě.