František se společně pomodlil s představiteli Izraele a Palestiny

Vatikán – Zástupci tří náboženství – křesťanství, judaismu a islámu – se dnes večer společně pomodlili ve vatikánských zahradách za mír na Blízkém východě. Papeže Františka, izraelského prezidenta Šimona Perese a předsedu palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse provázel taky pravoslavný patriarcha, konstantinopolský arcibiskup Bartoloměj I., jakož i komorní smyčcový orchestr, který obstaral hudební doprovod pro meditaci.

Peres a Abbás se na veřejnosti setkali díky papežově překvapivému pozvání po více než roce, všimla si agentura Reuters a připomněla, že americké pokusy oživit mírová jednání před měsícem ztroskotaly za vzájemného hořkého obviňování.

Papež své hosty vyzval, aby v sobě nalezli sílu nebojácně vytrvat v dialogu. „Je třeba odvahy, aby se řeklo ano jednáním a ne nepřátelství, ano respektování dohod a ne provokacím, ano upřímnosti a ne dvojakosti,“ prohlásil František, podle něhož je pro mír potřeba „více odvahy než pro válku“.

Ve Vatikánu však chyběl jeden z klíčových hráčů, izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten sice vatikánskou schůzku přímo nekomentoval, nicméně před policejní jednotkou naznačil, že modlitby bezpečnost nenahradí.

Vatikán se snažil předem krotit očekávání, že by společná modlitba, označená jako „pauza od politiky“, mohla okamžitě vést k nějakému průlomu. „Modlitební setkání nebude zprostředkováním anebo hledáním východisek. Setkáme se, abychom se modlili, toť vše. A pak každý půjde domů,“ uvedl papež po návratu z cesty po Blízkém východě koncem května.

Mahmúd Abbás (vlevo), papež František (uprostřed) a Šimon Peres (vpravo) při společném setkání ve vatikánských zahradách
Zdroj: ČTK/AP/Gregorio Borgia

Modlitba má podle něj ukázat, že tři vyznání – křesťanské, židovské a muslimské – mají společné kořeny a měla by v zájmu míru spolupracovat.

Setkání se uskutečnilo v zahradě bez náboženských symbolů, aby se tak vyhovělo požadavkům hlavního izraelského rabína, který židům zakázal vstupovat do cizích chrámů. Samotná modlitba zazněla v italštině, hebrejštině, arabštině a angličtině.

Františkova iniciativa přišla v době, kdy je mírový proces v krizi. Na sestavení nové palestinské vlády, v níž jsou i členové radikálního Hamasu, odpověděl izraelský kabinet ohlášením masivní výstavby nových bytů pro tisíce osadníků na okupovaných územích.

Vydáno pod