ČR kvůli ČEZu možná zablokuje sblížení Albánie s EU

Brusel – Kvůli sporu firmy ČEZ s albánským státem je Česká republika připravena zablokovat Albánii přidělení statusu kandidátské země Evropské unie. Podle ČTK to uvedly vysoce postavené zdroje v EU. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Pouza ale ve vysílání ČT24 odmítl, že by vláda při jednání o přidělení kandidátského statusu Albánii rozhodla na základě jednoho komerčního sporu. Evropská komise doporučila udělit Albánii status kandidátské země na začátku června, summit EU o něm má jednat koncem měsíce.

Albánie loni ČEZu odebrala licenci a firma kvůli tomu vede s Tiranou mezinárodní arbitráž. Podle zdrojů ČTK se Praze nelíbí, že rozhovory mezi Albánií a ČEZem ve Vídni nikam nepostupují. Už před časem vyslala ČR Albáncům signál, že by tento spor mohl mít vliv na schvalování přidělení statusu kandidátské země. Ten musí odsouhlasit všech 28 členských zemí Unie.

„Jsem překvapen tím, co takzvané zdroje z Evropské unie vypustily. Rozhodně to není téma, které by dnes vláda diskutovala a chtěla řešit. O přiznání kandidátského statusu Albánie určitě nebude rozhodovat na základě jednoho komerčního sporu,“ řekl Prouza. Úkolem kabinetu je pod le něj systémové posouzení země - tedy úroveň legislativy, funkčnost ekonomiky a podobně.

Albánský regulační úřad odebral loni v lednu společnosti CEZ Shpërndarje licenci a dosadil do jejího vedení státního administrátora, čímž ČEZ ztratil nad společností kontrolu. Česká firma pak v květnu zahájila mezinárodní arbitráž na základě Smlouvy o energetické chartě, kterou ratifikovaly Česko i Albánie a která upravuje ochranu mezinárodních investic v oblasti energetiky. V ní ČEZ požaduje náhradu škody za to, že nebyla ochráněna jeho investice do distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. Česká vláda už dříve postup albánských úřadů kritizovala.

Prouza: Vláda nerozhodne o statusu Albánie na základě jednoho sporu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod