V Doněcku spáchali atentát na separatistického vůdce Pušilina

Kyjev - Ve východoukrajinském Doněcku vyhodili neznámí pachatelé do povětří auto jednoho ze separatistických vůdců Denise Pušilina. Výbuch zranil tři jeho osobní strážce a několik kolemjdoucích. Samotnému Pušilinovi se nic nestalo, protože byl na jednáních v Moskvě, kde žádal o vojenský zásah na Ukrajině. Kyjev předtím oznámil, že na území Ukrajiny už z Ruska pronikly tři tanky; Moskva to popírá.

Po explozi Pušilinova vozu u sídla vlády proruských rebelů v Doněcku následovala střelba z automatických zbraní. „Vybuchlo mé auto. Byli tam tři lidé, dva jsou těžce raněni,“ řekl k pokusu o atentát předseda parlamentu samozvané Doněcké lidové republiky Pušilin a dodal, že toto auto přestal používat před dvěma dny. Pušilin již dříve - po atentátu na svého spolupracovníka - připsal snahy o své umlčení „agentům Kyjeva“. Ukrajinský tisk však často píše i o sporech i šarvátkách mezi vzájemně soupeřícími povstaleckými skupinami.

Povstalecká vláda samozvané Doněcké lidové republiky sídlí v budově správy Doněcké oblasti. Sám Pušilin byl dnes v Moskvě, kde žádal o vyslání „mírových sil“, tedy o ruský vojenský zásah na východní Ukrajině.

V Doněcku spáchali atentát na vůdce separatistů (zdroj: ČT24)

V Doněcku řadu týdnů panuje napětí vyvolané střety separatistů s ukrajinskými bezpečnostními složkami. I když je v milionové metropoli Doněcké oblasti ve srovnání se Slavjanskem nebo Kramatorskem situace nepoměrně klidnější, k občasným incidentům podle médií dochází i tam. 

Tanky ve městě Snižne
Zdroj: ČT24

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o svém mírovém plánu, který má nepokoje na východě Ukrajiny zastavit. Porošenko se v rozhovoru zmínil také o údajném proniknutí trojice tanků z Ruska na východ Ukrajiny a označil to za nepřijatelné. Tanky podle Kyjeva vjely na území Ukrajiny společně s vojenskou kolonou obrněných transportérů a dalších vozidel, kterou ukrajinští vojáci částečně zničili. Moskva incident označila za dezinformaci. Podle některých zdrojů jde o ukrajinské tanky, kterých se zmocnili rebelové; jejich původ je nejasný, neboť na nich nebyly žádné identifikační znaky.

Polské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že z bezpečnostních důvodů uzavřelo generální konzulát v Doněcku. Situace ve městě je nepředvídatelná a bezpečnost polských diplomatů nelze zaručit, uvedlo ministerstvo. Český generální konzulát v Doněcku už nefunguje zhruba dva týdny.