Koláč z koky? Díky, ale nechci, odmítl zdvořile šéf OSN

Santa Cruz (Bolívie) – Ochutnat koláč z listů koky odmítl generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Nezvyklý dar společně s tradičním bolivijským oděvem obdržel ke svým pátečním 70. narozeninám od bolivijského prezidenta Eva Moralese.

Morales jako bývalý farmář a pěstitel koky obhajuje její legální používání pro přípravu čaje, cukrovinek a léků. Jde podle něj o pradávný obyčej. Mnozí Bolivijci tradičně vnímají žvýkání listů koky jako přísun energie či obranu proti nevolnosti z nedostatku kyslíku ve vyšších nadmořských výškách, o které Bolívie nemá nouzi.

Šéf OSN sice za dárek srdečně poděkoval, ale odmítl koláč ochutnat a podpořit Moralesův kladný vztah k listům koky, sloužící k výrobě kokainu.

Úmluva OSN o drogách od roku 1961 listy koky zakazuje, stejně jako kokain, heroin, opium a morfium. Bolívie v roce 2012 od úmluvy odstoupila na protest proti kriminalizaci žvýkání listů koky. OSN poté uznala tuto praxi jako bolivijskou tradici a zemi ji povolila. Bolívie, která je po Peru a Kolumbii největším světovým producentem kokainu, se nakonec k úmluvě vrátila.

Pan Ki-mun přijel do Bolívie na víkendový summit skupiny rozvojových zemí G77 a Číny. Účastnící jednají o možných krocích ke snížení chudoby ve světě.