Předčasné volby kvůli odposlechům připouští už i Tusk

Varšava - Polský premiér Donald Tusk připustil, že by skandál se zveřejněnými odposlechy rozhovorů vysokých polských představitelů mohl vést k předčasným parlamentním volbám. Tusk přitom tuto možnost až dosud odmítal. Možnost předčasných voleb poprvé připustil i prezident Bronislaw Komorowski. Rozhorčení polské veřejnosti vyvolal policejní zásah přímo v redakci časopisu Wprost. Média i opozice kvůli němu mluví o policejním státě, který má k demokracii daleko.

Časopis Wprost o víkendu zveřejnil přepis tajně pořízené nahrávky z rozhovoru, při němž guvernér polské centrální banky Marek Belka loni v létě ministru vnitra Bartlomieji Sienkiewiczovi sliboval pomoc vládě při financování deficitu. Tuto pomoc přitom podmiňoval odvoláním tehdejšího ministra financí.

Opozice v reakci na odhalující článek Wprostu hned vyzvala k odvolání ministra i k demisi celé vlády. Tusk ale obojí vzápětí odmítl s poukazem na to, že záznam neobsahuje žádné důkazy o porušení zákona.

Předčasné volby připouští i prezident

Na dnešní tiskové konferenci ale premiér prohlásil, že předčasné volby budou asi nutné, pokud se v nadcházejících týdnech bude prohlubovat politická krize a nedůvěra veřejnosti. I prezident Komorowski dnes usoudil, že by se měly vyhlásit předčasné volby, pokud se vládě nepodaří nynější zvlášť složitou situaci vyřešit „normálními prostředky“. 

Tusk dnes také vyzval časopis Wprost, aby zveřejnil veškeré tajné nahrávky soukromých rozhovorů některých představitelů, které ještě má. Premiér se domnívá, že dokud se vše nezveřejní, je jeho vláda zranitelná vůči politickým tlakům.

Tusk je kvůli policejnímu zásahu pod palbou kritiky

Ve středu večer přišli do redakce Wprostu zástupci prokuratury, kteří se zde snažili zabavit počítače s tajnými nahrávkami. Přítomný šéf vydání ale kladl silný odpor, takže vyšetřovatelé sídlo časopisu opustili, aniž by si něco odnesli. Tusk dnes zásah potvrdil a litoval, že při prohlídce došlo k incidentům. Vyzval média, aby justici pomohla „identifikovat zločince, kteří stojí za nelegálními odposlechy“. „Obrátil jsem se v té věci na ministra spravedlnosti, aby pečlivě prověřil nutnost takového zásahu a jeho soulad s platnými zákony,“ dodal premiér. 

Snaha zabavit počítače s tajnými nahrávkami rozpálila novináře do běla. „Poprvé od roku 1989 vstoupily tajné služby otevřeně do prostoru médií a použily proti nim násilí,“ upozorňuje redaktor deníku Gazeta Wyborcza Wojciech Czuchnowski.

Lídr hlavní opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński označil pokus odnést data z redakce za skandál „přímo útočící na svobodu slova“ a vyzval všechny parlamentní strany k tomu, aby se zasadily o vypsání předčasných voleb. „Musíme hájit svobodu slova a demokracii v Polsku,“ pronesl opoziční vůdce známý svými emotivními prohlášeními.

Prokuratura v úterý zahájila vyšetřování s cílem identifikovat autory zvukového záznamu a zjistit způsob, jímž byla nahrávka pořízena. Úřad pro vnitřní bezpečnost (ABW) podle médií údajně už zadržel první podezřelé. 

Vysílání polské televize TV Republika během zásahu v redakci časopisu Wprost:

Předčasné volby kvůli skandálu již ve středu připustil předseda menší vládní strany, Polské lidové strany (PSL), Janusz Piechociński. Nicméně zdůraznil, že teď není čas na požadování demisí, ale na vyjasnění celé aféry. „Ohroženy jsou zájmy státu,“ prohlásil. Poukázal přitom na to, že se stále neví, jestli do nezákonného odposlechu není zapletena část vlastních bezpečnostních orgánů nebo bezpečnostní služba „z venku“.

Vypsání předčasných voleb musí schválit dvoutřetinová většina poslanců Sejmu, kterou žádná ze stran nedisponuje, musely by se tak na nich shodnout vláda s opozicí. Původně se měly parlamentní volby konat příští rok.