Výbuch v Somálsku zabil čtyři osoby, stopy opět vedou k Šabábu

Mogadišo – U budovy somálského parlamentu v Mogadišu vybuchla nálož, která zabila nejméně čtyři osoby a mnoho dalších zranila. K útoku se nikdo nepřihlásil, za podobnými akcemi z poslední doby nicméně vždy stálo islamistické hnutí Šabáb napojené na teroristickou síť Al-Káida.

„Automobil naplněný výbušninami vybuchl nedaleko budovy parlamentu. Jsou tam oběti, detaily ale zatím neznáme,“ uvedl policejní důstojník Mohamed Idle. Budova somálského parlamentu se nachází jen několik stovek metrů od prezidentského paláce. 

Jeden z poslanců, kteří v tu dobu uvnitř budovy zasedali, agentuře Reuters sdělil, že všichni zákonodárci jsou v pořádku. „Viděl jsem jednoho mrtvého vojáka a další tři zraněné před budovou parlamentu,“ popsal poslanec Amin Jesow. 

Milice Šabáb bojují již několik let proti somálské vládě ve snaze zavést v zemi islámské právo šaría. Jejich terčem se často stávají právě vládní, armádní a jiné veřejné budovy. Na konci května odpálili výbušninu rovněž u vchodu do parlamentu a zabili nejméně sedm lidí. Islamisté kontrolují velkou část jižního a středního Somálska, z Mogadiša byli vytlačeni před dvěma lety, avšak stále jsou schopni ve městě útočit. Svou činnost rozšířili i do sousední Keni, která pomáhá somálské vládě v boji proti extremistům.

Vydáno pod