Před 45 lety stanul člověk na Měsíci. Dnes o tom vypráví Twitter

Washington – Pětačtyřicet let uplynulo o okamžiku, kdy se na Měsíci uskutečnil „malý krok pro člověka“ a kdy se americký astronaut Neil Armstrong došlápl na měsíční povrch. Dnes celé výročí vzpomínají nejen pamětníci, ale i sociální síť Twitter, která na několika profilech přináší misi Apolla 11 v reálném čase – ovšem s příslušným zpožděním pětačtyřiceti let.

Americký program přistání člověka na Měsíci vyhlásil v roce 1961 prezident USA John Fitzgerald Kennedy. Projekt realizovaný Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) stál kolem 25 miliard dolarů a zaměstnával 400 000 lidí. Hned na počátku ho postihlo neštěstí – Apollo 1 bylo zničeno požárem ještě na rampě a zahynuli tři astronauti.

Několik následujících letů proto bylo bezpilotních. Historický okamžik nastal 16. července 1969, kdy z floridského Mysu Canaveral odstartovala posádka kosmické lodi Apollo 11. Trojice astronautů – Neil Armstrong, Edwin Aldrin a Michael Collins – se v rámci amerického vesmírného programu vydala k Měsíci.

V řídicím centru NASA start rakety komentoval Jack King, tehdy mu bylo osmatřicet, dnes je mu třiaosmdesát. Na historický okamžik podle svých slov nikdy nezapomene. „Atmosféra v řídicím centru sršela napětím. Po startu mě trochu přemohlo dojetí. Měl jsem ve sluchátkách asi čtyři hlasy. Najednou slyším pátý, můj vlastní, jak říká: Proboha, letíme na Měsíc!“

Orel přistál ve 21:17

Apollo 11 se dostalo na oběžnou dráhu Měsíce za tři dny, v oblasti Moře klidu přistáli 20. července 1969 ve 21 hodin, 17 minut a 39 sekund středoevropského času. Armstrongovo oznámení: „Tady je základna Tranquillity. Orel přistál!“ se všeobecně považuje za první slova z povrchu Měsíce, ačkoli fakticky to byla Aldrinova slova „hladké přistání“, která vyslovil poté, co se nohy lunárního modulu dotkly povrchu tohoto satelitu Země.

O den později Neil Armstrong a Buzz Aldrin vystoupili na jeho povrch. Když se lidská noha poprvé otiskla do povrchu Měsíce, pronesl tehdy velitel posádky legendární větu: „Je to malý krůček pro člověka, ale velký skok pro lidstvo.“

Posádka Apolla 11, astronauti Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin Aldrin.
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org
Neil Armstrong na Měsíci v rámci mise Apollo 11
Zdroj: history.nasa.gov/NASA

NASA TV nabídne „živý“ přenos

V letech 1969 až 1972 se na Měsíc podíval tucet astronautů a projekt Apollo zůstává dodnes jedním z největších úspěchů amerického vesmírného programu. Měsíční misi vzpomíná také hned několik twitterových účtů, jejichž návštěvníci mohou sledovat cestu trojice astronautů.

Národní letecké a kosmické muzeum přenáší na účtu @ReliveApollo11 celou misi v reálném čase. Velkou pozornost věnuje výročí i NASA; profily @NASAHistory a @NASAKennedy přináší fotografie a záznam klíčových událostí. Cestu na Měsíc mapují i astrální nadšenci, jako je publicistka Shira Teitelová (@astVintageSpace). V 16:39 středoevropského letního času potom NASA TV „živě“ zprostředkuje i Armstrongovo vystoupení na Měsíc.

Mise Apollo v osmadvaceti minutách. Podívejte se na záběry amerického národního archivu: