Epidemie eboly neutichá. Ruší se lety, fotbal má utrum

Monrovia – Země západní Afriky přijímají další a další opatření, která mají zabránit rozšíření obávané eboly, jež si vyžádala v regionu už přes 600 mrtvých. Největší letecká společnost Asky Airlines kupříkladu dočasně zrušila lety do Libérie a Sierry Leone. Libérie zase zakázala konání fotbalových zápasů. Nemoci podlehl i hlavní lékař bojující s virem v Sieře Leone.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se v západní Africe ebolou nakazilo asi 1200 lidí, na svědomí má stovky obětí. Epidemie vypukla v únoru v Guineji. Kvůli čilým přeshraničním stykům místního obyvatelstva se pak rozšířila i do sousední Sierry Leone a Libérie. Minulý týden první případ úmrtí oznámila také nejlidnatější země Afriky Nigérie, kde zemřel liberijský občan.  

Společnost Asky Airlines dnes v reakci na tento případ pozastavila všechny lety do metropolí Monrovie a Freetownu. Spojení do Guineje bude prý zatím zachováno. Podle WHO je ale nebezpečí, že se lidé nakazí od spolucestujícího v letadle, minimální. Virus se totiž přenáší kontaktem s tělními tekutinami. Organizace proto nevydala žádné doporučení, které by letecké společnosti nabádalo k rušení letů.

Ošetřil přes 100 lidí, teď na ebolu sám zemřel   

Zákeřné nemoci dnes podlehl také Sheik Umar Khan, jedna z hlavních lékařských autorit podílejících se na boji s virem v Sieře Leone. Podle agentury Reuters Khan ošetřil více než stovku pacientů, přičemž se tento měsíc sám nakazil. Sierraleonský ministr zdravotnictví devětatřicetiletého lékaře dnes označil za „národního hrdinu“. Už o víkendu podlehl nákaze významný liberijský lékař Samuel Brisbane.  

Neúspěch ve snaze zastavit šíření eboly přičítá WHO mimo jiné malé informovanosti místního obyvatelstva. Obyvatelé západní Afriky se prý stále spoléhají na lidové léčitele a moderní medicíně i přes osvětové akce příliš nedůvěřují.

V souvislosti se zákazem konání fotbalových utkání se nyní ke kampani za větší informovanost obyvatel připojila také liberijská fotbalová legenda a jediný africký držitel Zlatého míče George Weah.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Není proti němu žádný lék ani vakcína, takže úmrtnost na ebolu je vysoká. Vůbec poprvé se virus objevil v 70. letech v dnešním Kongu. Minulá vážná epidemie v roce 2000 postihla Ugandu, kde se nakazilo 425 lidí. Polovina z nich zemřela.

Vydáno pod