Nad Sikorským visí kvůli výrokům o dělení Ukrajiny Damoklův meč

Varšava – Úterní nezvládnutá tisková konference možná bude znamenat konec politické kariéry Radoslawa Sikorského. Polská premiérka Ewa Kopaczová totiž prý chce exministra zahraničí zbavit jeho nynější funkce předsedy dolní komory parlamentu a jeho hlavu žádá i opozice. Sikorski brífink uspořádal po svých výrocích, že ruský prezident Vladimir Putin v roce 2008 navrhoval rozdělit Ukrajinu mezi Rusko a Polsko.

Maršálek Sejmu Sikorski o rozdělení Ukrajiny mluvil v rozhovoru s americkým serverem Politico. Později tvrdil, že jeho slova o Putinově návrhu při návštěvě premiéra Donalda Tuska v Moskvě nebyla dobře interpretována. Večer pak na tiskové konferenci uznal, že se „ukvapil“ a že se zmíněná schůzka nekonala v Moskvě, ale v bruselském sídle NATO. Kreml všechna nařčení označil za nesmysl.

Kopaczová veřejně Sikorského kritizovala a prohlásila, že podobné chování nestrpí. Podle listu Rzeczpospolita již o Sikorského odvolání hovořila s bývalým premiérem Donaldem Tuskem. Budoucí stálý předseda unijních summitů je totiž ještě stále šéfem vládní Občanské platformy (PO). Tusk podle televize TVN Sikorského odchod podpoří, pokud maršálek Sejmu bouři kolem svého rozhovoru neuklidní. Sikorski post zastává teprve od konce září. Dnes v parlamentu předložila žádost o jeho odvolání i opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), podle níž není Sikorski způsobilý tuto funkci zastávat.

Polští komentátoři hovoří o Sikorského posledních výrocích jako o „diplomatickém sebevražedném útoku“. Také polská veřejnost spekuluje, jaký měl Sikorski motiv, aby se takovýmto způsobem dostal na titulní stránky. Hovoří se mimo jiné o frustraci z toho, že se už nepodílí na zahraniční politice Polska, či o pokusu opět přitáhnout mezinárodní pozornost.