Na laně bez jištění a poslepu se dá kráčet i mezi mrakodrapy

Chicago – Bez jištění a tentokrát se zavázanýma očima se známý americký provazochodec připravuje na svou další výzvu – přejít mezi mrakodrapy v Chicagu. Adrenalinový zážitek by navíc mohl umocnit nepříjemný vítr.

Provazochodec se naslepo projde mezi mrakodrapy (zdroj: ČT24)

Lano je jeho život. Uvědomuje si však, že by ho o něj mohlo i připravit. Niagarské vodopády přešel jištěný. Nad Grand Canyonem už ale žádnou pojistku neměl.

Osobní laťku si chce posunout ještě dál. Ve výšce padesát pater nad zemí – po laně o šířce lidského prstu, navíc nataženém mírně do kopce – přejde dva úseky mezi chicagskými mrakodrapy. Husí kůži má jen z toho, že se mu tahle příležitost vůbec naskytla. „Mohli byste si myslet, že mě to děsí nebo stresuje, ale je to přesně naopak. Vzrušuje mě to. Prostě si tu plním další svůj sen,“ pronesl provazochodec Nik Wallenda.

„Najednou je to zajímavější“

Vyrovnaný krok je podle něj otázkou vyrovnané mysli. V klidu ho udržují modlitby. Dechberoucí představení král výšek v Chicagu ještě zdramatizuje. Druhou, kratší část, je odhodlaný přejít poslepu. „Něco na tom je, jít to poslepu. Je to najednou zajímavější, prostě další úroveň,“ vysvětlil Wallenda.

Odolnost proti závratím má Nik Walenda v krvi. Česky znějící jméno pochází z dob, kdy jeho předci objížděli s cirkusem Rakousko-Uhersko. Dvousetletá tradice akrobatů sedmou generací rozhodně neskončí – všechny tři Nikovy děti už chůzi po laně perfektně zvládají.