Bohové v českém duchu dobývají Polsko

Varšava - Mimořádný úspěch slaví v polských kinech nový snímek Bohové (Bogowie). Vypráví příběh známého kardiochirurga Zbigniewa Religy a přibližuje jeho svérázný zápas s komunistickým režimem o první transplantaci srdce v 80. letech. Lékař, který bojoval s předsudky, závistí i šlendriánem, se stal ikonou postkomunistického Polska.

Filmový životopis známého kardiochirurga se drží faktů, nebojí se ale experimentovat. Filmový Religa je frajer, který se tvrdě žene za svým cílem. Čím víc ho odmítají, tím je urputnější. Pro kliniku kardiologie, kterou chce postavit, shání peníze všude – i u vlivných komunistických aparátčíků. Když ho odmítají, straší je smrtí. „Mysleli jsme na fakta během natáčení, ale brali jsme ho zároveň tak, jako by to celé bylo fikce. Tím jsme si od hlavního hrdiny vytvořili nutný odstup,“ říká režisér filmu Lukasz Palkowski.

V Polsku slaví úspěch životopisný film Bohové (zdroj: ČT24)

Snímek Bohové se dostal i na titulní stránky polských novin. Mezi Poláky si našel nečekané množství fanoušků. „Ještě pořád jsem překvapený. Neustále. Tohle jsme vůbec nečekali. Točili jsme běžný životopisný film. S takovou reakcí se filmová biografie v Polsku ještě nesetkala,“ diví se režisér Palkowski.

Zbigniew Religa
Zdroj: Jacek Turczyk/ČTK/PAP

Zájem ale není úplně překvapivý. Skutečný Religa byl v postkomunistickém Polsku doslova ikonou. Stal se ministrem zdravotnictví a z jeho pohřbu v roce 2009 byla celonárodní událost. Nový film mu skládá hold a vypráví univerzální příběh o svérázném dobroději, který šel za svým cílem jako buldok - a nakonec zvítězil.

„Nese se to trochu v duchu českých filmů. Komedie i drama, groteska a zároveň velmi vážný film. Všechno se to skvěle propojuje,“ nešetří chválou filmový kritik týdeníku Polityka Janusz Wróblewski.