Zneužívání dětí bude vyšetřovat zvláštní komise jmenovaná papežem

Vatikán – Papež František vytvořil zvláštní komisi sedmi kardinálů a biskupů, kteří mají v rámci Kongregace pro nauku víry rychleji projednávat zejména případy sexuálního zneužívání nezletilých. Jde o odvolání v případech „nejtěžších deliktů proti víře a mravům, které jsou této kongregaci vyhrazeny“. Ustavení komise platí ode dneška; mělo by usnadnit práci řádné sekce kongregace a zabránit tomu, aby se hromadila podaná odvolání.

„Konkrétně jde o delikty proti úctě ke svátostem a delikty proti mravům, tedy sexuální delikty nositelů služebného kněžství s osobami mladšími osmnácti let,“ upozornil Vatikánský rozhlas na svých webových stránkách. „V případě, že viník je nositelem biskupského svěcení, bude jeho odvolání prošetřeno řádným zasedáním, které bude moci rozhodnout o zvláštních případech podle papežova soudu.“

Za zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i v USA a Kanadě. Františkův předchůdce Benedikt XVI., během jehož pontifikátu se začaly tyto skandály vyšetřovat, se podle Vatikánu sešel s několika zneužitými lidmi během svých cest po světě. František je nicméně prvním papežem, který se s oběťmi rozhodl setkat na vatikánské půdě, a to letos v červenci.

Papež František zřídil zvláštní vyšetřovací komisi (zdroj: ČT24)

Přetněte finanční zdroje islamistů, vyzývá František země G20

Papež František vyzval země skupiny G20, aby se zasadily o to, aby teroristická organizace Islámský stát (IS) přišla o své finanční zdroje a mohla tak být snáze poražena. Podle papeže je zároveň nezbytné vyvinout úsilí při vzdělávání a zvyšovat povědomí o tom, že se náboženství nesmí zneužívat k ospravedlňování násilí.

Skupina G20 se o víkendu sejde na summitu v australském Brisbane. Má se zabývat nejen ofenzivou IS na Blízkém východě, ale i situací v Sýrii zmítané občanskou válkou a krizí na Ukrajině. Členy skupiny jsou Argentina, Austrálie, Brazílie, Británie, Čína, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, JAR, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Turecko, USA a Evropská unie.

„Vaše setkání by mělo vést k odstranění nejhlubších příčin terorismu, který dosáhl dosud nepředstavitelných rozměrů,“ napsal papež předsedovi vlády hostitelské země summitu Tonymu Abbottovi. „Řešení této vážné otázky nemůže být výlučně vojenské, nýbrž je nutné zaměřit se na aktéry, kteří teroristická uskupení podporují politicky, nelegálním obchodováním s ropou a dodávkami zbraní či technologií,“ upozornil František podle Vatikánského rozhlasu.

„Celý svět od zasedání G20 očekává stále širší souhlas, který by v rámci OSN vedl ke konečnému zastavení nespravedlivé agrese, namířené na Blízkém východě vůči různým náboženským a etnickým skupinám, včetně menšin,“ dodal papež a podotkl, že „situace na Blízkém východě znovu vyvolala diskusi o odpovědnosti mezinárodního společenství při ochraně jedinců a národů před naprostým zanedbáním humanitárního práva a před extrémními útoky na lidská práva“.

Papež František
Zdroj: Evandro Inetti/ČTK/ZUMA

„Avšak občané každé země, včetně států G20, jsou vystaveni ještě jiné agresi, možná méně zjevné, nicméně rovněž tíživé a reálné. Jde o zneužití finančního systému, jehož příkladem byly transakce vedoucí ke krizi v roce 2008. A všeobecně je to spekulace, vyvázaná z politických a právních vazeb, a mentalita, která spatřuje v maximalizaci zisku konečné měřítko každé hospodářské činnosti. Tato mentalita, která odpisuje lidi, nikdy nedojde pokoje a spravedlnosti,“ prohlásil František. Zároveň upozornil, že „odpovědnost za chudé a vyloučené lidi musí být na národní i mezinárodní úrovni zásadním prvkem každého politického rozhodnutí“.