Islámský stát natočil další vraždu. Smrt mladého Američana potvrdily úřady

Bagdád/Damašek – Radikálové z organizace Islámský stát zabili další rukojmí, a to šestadvacetiletého Američana Petera Kassiga. Jeho smrt opět natočili na video. Stejně tomu bylo i u předchozích obětí, amerických novinářů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a Britů Alana Henninga a Davida Hainese. Smrt zdravotnického dobrovolníka a bývalého vojáka již potvrdil americký prezident Barrack Obama po svém příletu z Austrálie. Obama prohlásil, že zabití bylo „aktem čistého zla“. Vyjádřil také soustrast rodině zabitého Kassiga.

List The New York Times, ještě před Obamovým vyjádřením, uvedl na svém webu s odvoláním na informované zdroje, že vláda soudí, že Kassig je mrtev a zveřejněné video ukazuje jeho usmrcení. Americké tajné služby totiž v posledních dnech získaly informace, že ho bojovníci IS zřejmě zabili. Bez těla nebo jiných důkazů si nebyli úředníci jisti, zda je tato zpráva pravdivá. Analýzu videa úřady ještě nedokončily. Podle agentury Reuters bude rozbor tentokrát trvat déle, protože video je rozsáhlejší než předchozí záznamy.

Video, které se objevilo na komunikačních sítích, zobrazuje muže zahaleného v černém oděvu, jak stojí nad useknutou hlavou. Obětí měl být podle jeho tvrzení Američan Kassig. Identitu zavražděného zatím nebylo možné nezávisle ověřit. Nahrávka rovněž obsahuje údajnou hromadnou vraždu zajatých syrských vojáků. Na rozdíl od předchozích případů ale radikálové neukázali dalšího rukojmího. Místo toho pohrozili útoky v amerických městech.

Mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost (NSC) Bernadette Meehanová ujistila, že tajné služby se snaží co nejrychleji zjistit, zda je nahrávka pravá. „Pokud by se údaje potvrdily, jsme otřeseni brutální vraždou nevinného amerického humanitárního pracovníka,“ dodala. Otřesen „chladnokrevnou vraždou“ je dle svých slov rovněž britský premiér David Cameron; „nový akt barbarství“ odsoudila ústy premiéra Manuela Vallse i Francie.

Deník New York Times rovněž upozornil, že záznam se výrazně liší od předchozích čtyř záznamů vraždy západních rukojmích. Jejich úmrtí bylo pro vysílání pečlivě připraveno a zabití snímalo několik kamer z různých pohledů, aby vše vypadalo jako profesionální produkce. Záběry smrti Kassiga jsou natočené na jednu kameru a vypadají amatérsky s vysoce kontrastním osvícením, které zakrývá tvář popravčího.

Kassig sloužil v americké armádě v době války v Iráku, kde byl podle záznamů Pentagonu nasazen od dubna do července 2007. Poté, co byl z armády ze zdravotních důvodů propouštěn, se stal laborantem záchranné služby a odcestoval v roce 2012 do Libanonu. Tam působil jako dobrovolník v nemocnicích a ošetřoval palestinské a syrské uprchlíky.

Unesen byl loni 1. října, když cestoval do východosyrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory (SERA). Tuto nevládní organizaci sám založil s cílem ošetřovat uprchlíky prchající ze Sýrie přes hranici do Turecka. V zajetí podle serveru BBC konvertoval k islámu a přijal jméno Abdul Rahmán.

Sunnitští radikálové z ISIL
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

O Kassigovi se islamisté zmínili už v říjnu ve videonahrávce s vraždou britského humanitárního pracovníka Alana Henninga. Právě toto video končilo výhružkou, že další na řadě bude pan Kassig. Jeho rodiče následně ukázali dopis, který jim syn napsal ze zajetí. Vyjádřil v něm obavy ze své brzké smrti.

Nyní otřesení rodiče žádají média, aby teroristům nedávala prostor a syna v zajetí neukazovala. „Raději bychom, aby se o našem synovi psalo a mluvilo kvůli jeho důležité práci. A ne způsobem, jakým únosci chtějí manipulovat s americkým publikem,“ vzkázali.

Jen krátce před zveřejněním posledního videa přišla světová média s informací, že terorista obviňovaný z chladnokrevné vraždy čtyř předchozích západních rukojmí byl pravděpodobně zraněn při americkém leteckém útoku u západoiráckého města Kajm. Při stejném útoku byl prý zraněn také vůdce IS abú Bakr Bagdádí (čtěte víc).

Letos už Islámský stát zveřejnil videa s vraždami pěti západních rukojmích

20. srpna 2014 – americký novinář James Foley (byl v listopadu 2012 unesen v Sýrii; vraždu spáchal muž mluvící anglicky s britským přízvukem)

2. září 2014 – americký novinář Steven Sotloff (na videu islamisté rovněž vyzvali vlády všech zemí, aby se distancovaly od americké politiky vůči islamistům)

14. září 2014 – britský humanitární pracovník David Haines (autenticitu videa potvrdilo i britské ministerstvo zahraničí)

3. října 2014 – britský humanitární pracovník Alan Henning (byl unesen krátce poté, co v prosinci 2013 vstoupil na syrské území z Turecka v humanitárním konvoji, který vezl potraviny a zdravotnické potřeby)

16. listopadu 2014 – americký humanitární pracovník Peter Kassig (identita oběti dosud oficiálně nepotvrzena)