V Hongkongu vyklidili část zátarasů u Citic Tower

Hongkong – Hongkongské úřady odklidily barikády z části protestního tábora, který je téměř dva měsíce dějištěm studentských prodemokratických demonstrací. Stalo se tak poté, co soud minulý týden potvrdil platnost nařízení vyklidit dvě protestní zóny. Větší část tábora v centru Hongkongu však zůstala nedotčena.

Zhruba 30 soudních zřízenců přijelo k protestnímu táboru u 33podlažního mrakodrapu Citic Tower v sousedství vládní čtvrti, aby vyklidili pouliční barikády na žádost vlastníků budovy. Odstranili svorky, které držely pohromadě kovové bariéry, naložili je a odvezli. Studenti, kteří usilují o větší demokracii v této bývalé britské kolonii, nekladli odpor. Někteří z demonstrantů si sbalili polštáře, přikrývky a další osobní věci a se svými stany se přesunuli do jiné části protestní zóny. Další pomáhali v odstraňování barikád s tím, že si raději části plotů ponechají, než by je nechali odvézt.

Před týdnem v úterý úřady vyzvaly demonstranty, aby okupovaná místa v centru města opustili, jinak je policie zadrží. „Setrváme na zásadě míru a nenásilí,“ ujistil jeden ze studentských vůdců Joshua Wong. „Nevyhledáváme spory s policií. Pokud vyklidí silnici u parkoviště, přijmeme to. Pokud vyklidí další oblasti, bude to velké zklamání,“ dodal.

V srpnu Peking odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího správce. Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. V početném nominačním výboru mají přitom převahu přívrženci čínské ústřední vlády.

Vydáno pod