Vědí, že jsou Vánoce? ptá se znovu 30 muzikantů pomáhajících Africe

Londýn - Proslulá píseň Do They Know It's Christmas? bude po 30 letech znovu pomáhat Africe. Irský hudebník a filantrop Bob Geldof opět shromáždil hvězdy britské a irské pop-music, aby s nimi sehnal peníze na boj s ebolou. Po jeho bok se postavily tři desítky hudebníků: mimo jiné Bono Vox, Chris Martin, Seal, Sineád O'Connorová nebo Roger Taylor.

„Tak nějak bych si přál, abychom to dělat nemuseli. Jednou přijde čas, kdy to nebude potřeba. To bude skvělé. A taky bude fajn nevidět pořád ty samé tváře,“ říká Bono. Na nahrávce se naopak odmítl podílet Damon Albarn, frontman kapel Blur nebo Gorillaz. Podle něj vybrané peníze a mediální šílenství nemusí Africe pomoct, ale spíš naopak.

V 80. letech hvězdy jako Bono, Sting, Phil Collins nebo George Michael spojily síly, aby nakrmily hladové v Etiopii. Píseň v roce 1984 dominovala hitparádám a vydělala osm milionů liber. Úspěch vedl ke koncertu Live Aid, který o rok později přinesl trpícím sto milionů dolarů.

Teď se historie opakuje. Ke starým tvářím se v rámci Band Aid 30 přidaly nové, řada umělců v té době ještě nebyla na světě. „Kupte si píseň a ten virus zastavíme. Určitě k jeho zastavení přispějeme,“ říká Geldof, jehož před několika týdny oslovila OSN s tím, že se jí nedostává prostředků na to, aby situaci v západní Africe zvládla. 

Přestože píseň byla od roku 1984 nahrána už dvakrát, mají s ní tvůrci tentokrát díky novým technologiím mnohem větší ambice. Na internetu bude stát kolem jedné libry, fyzický nosič vyjde čtyřikrát dráž. I kdyby prodeje přesáhly úspěch z minulých let, není vyhráno. Ebole dosud podlehlo kolem pěti tisíc lidí, světová banka odhaduje, že se do konce příštího roku vyšplhají náklady na boj s nemocí na 32 miliard dolarů. Podobné projekty chystají také umělci ve Spojených státech, ve Francii a v Německu.